14:34 | 23 юли 24 14382

Фирма иска 826 декара за фотоволтаици край Черганово

Фирма иска 826 декара за фотоволтаици край Черганово / Новини от Казанлък

Общинските съветници на Казанлък ще гласуват дали да бъде изградена фотоволтаична централа в землището на с. Черганово, местността „Каракос“ на площ от 826 дка.

Това е точка от предстоящия съвет, с която ще бъде решено дали общинска земя да бъде предоставена за изграждането на фотоволтаици и нейният статут да бъде променен. Инвестиционното предложение е направено от фирма „Актив Енерджи“ ООД, представлявано от Милчо Павлов и Петър Желязков.

Предложението, което към момента е само инвестиционно намерение, при спазване на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), ще изгради/монтира фотоволтаична инсталация в поземлени имоти, собственост на Община Казанлък. Централата ще се състои от PV модули, монтирани върху статични конструкции. Мощността на електроцентралата не се посочва, а само се допълва, че е съгласувана с НЕК и ЕСО.

Отпада първоначалното искане на инвеститорите, енергийната площадка да бъде разположена в имоти в Черганово, Средногорово, Шипка и Горно Черковище, което е входирано към общината още в началото на 2023г. Инвестиционното намерение  за строеж на фотоволтаична площадка е със срок от 36години. Сумата, която е трябвало да заплатят собствениците на фирма "Ра Инженеринг" ООД, създали специално за инвестиционните се намерения в Казанлъшко фирма „Актив Енерджи“ ООД, за отстъпено право на строеж, е била в размер на 600 000лв. При първоначалното инвестиционно предложение, с разрешаването на строеж, „Актив Енерджи“ ООД трябва да изградят атракционен център на стойност 320 000лв, три зарядни станции за електромобили и да закупят две електрически коли за социален патронаж. 

В края на август 2023г., софийската фирма подава ново предложение към Общината за 7 терена в с. Черганово. 

Посочените имоти са проучени от Министерство на земеделието и отдел "Екология" Казанлък. Справка е направена с Регионална дирекция по горите - Стара Загора относно характера на земеделските територии. Извършени са проучвания на имотите, които показват, че посочените терени не са включени в одобрения слой „Площи, допустими за подпомагане“. 

7дка от общо 826дка имат характеристика на гора, казва Министерство на земеделието с писмо от 2 юли 2024.

Проверка от 25 юни от Петя Николова, началник отдел „Екология“, установява че имотите с НТП пасище са частично обрасли с храстова и дървесна растителност.

Николова констатира, че имотите не са гора и са в съседство с общинско депо за ТБО, поради което не са желани за ползване под наем от животновъдите. Земите не са отдавани под наем от 11 години. Общината не може да ги отдава дългосрочно, докато не бъдат почистени от дървесно-храстовата растителност.

Извършена е теренна проверка в землището на с. Черганово на 25.06.2024 г. от служители на общинска администрация Казанлък, с представители на ДГС - Казанлък, кмет на с. Черганово и представител на консултативен съвет на с. Черганово относно запознаване с терените находящи се в с. Черганово.

В Докладна записка, кметът на Черганово - Славка Костадинова, след извършената проверка, уведомява кметът на Казанлък, че „като некомпетентно лице подписвам протокола с особено мнение, тъй като считам, че ще бъдат нарушени основните функции на залесените и полузалесените терени от широколистни дървета и горски храсти и ще окаже влияние върху чистотата на въздуха."

Промяна в предназначението на общинските имоти може да бъде взето с мнозинство от 2/3 от общия брой на съветниците.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10681 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8078 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4503 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3775 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3557 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3157 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2902 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2574 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2364 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2354 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак