13:46 | 09 януари 24 8638

Втори протест срещу изграждането на фотоволтаична централа край село Кънчево, този път в Казанлък

Втори протест срещу изграждането на фотоволтаична централа край село Кънчево, този път в Казанлък  / Новини от Казанлък

През вчерашният ден, жители село Кънчево и симпатизанти на тяхната кауза се събраха на мирен протест пред сградата на Община Казанлък по повод  инвестиционно намерение на частен инвеститор за изграждане на фотоволтаичен парк край местното село Кънчево. 

В края на миналата година, на свое заседание Общински съвет – Казанлък гласува решение, което дава възмездно право за строеж на фотоволтаична централа с мощност 50 Mw в полза на „Джи Ейч Проект“ ООД край Кънчево в срок от 30 години.

Представител на сформирания инициативен комитет в лицето на Иванка Димитрова, припомни, че жителите на селото са изпратили не са съгласни с това решение в следствие, на което са подали жалба и подписка до областния управител, след която към момента решението на местния парламент е спряно.

На протестът в присъстваха председателят на ПП „Възраждане“ в Казанлък и общински съветник Димитър Пашев и народните представители Искра Михайлова и Даниел Проданов.

Искра Михайлова сподели, че след направено обсъждане, случая ще бъде представен в Народното събрание още в следващите дни преди повторното гласуване на решението на Общинския съвет за отдаване на земята за ползване на фотоволтаичен парк. Тя призова хората да не се отказват и да бъдат единни в каузата им.

Общинският съветник Димитър Пашев каза, че е подал сигнал до прокуратурата във връзка с нерегламентирано тракийско светилище, намиращо се на терена, както и заявление към директора на Исторически музей „Искра“, на което очаква отговор. Той се ангажира да покани жителите на Кънчево на предстоящата сесия, на която ще бъде обсъждано решението. 

Още по темата може да гледате във видеото:

Припомянеме,че инвеститорът Христомил Рахманлиев определи твърденията, че решението на Общинския съвет е взето в пълно затъмнение са неверни. По думите му за да стигне до това пълно право на учредяване на строеж е било преминато през няколко заседания на Общински съвет – Казанлък, а решенията са били обявявани по законов ред. 

Решението на Общинския съвет за отдаването на терен в землището на село Кънчево на частна фирма за построяване на фотоволтаична централа беше върнато за преразглеждане от областния управител заради жалба от жители на казанлъшкото село и обявено за незаконосъобразно. От своя страна председателя на местния парламент Николай Златанов заяви, че предстоят консултации с юристи относно мотивите на Областната администрация и в 14-дневен срок ще стане ясно дали решението ще бъде отменено или изменено, или ще бъде внесено за разглеждане отново.

В края на миналата седмица в Кънчево се състоя първия мирен протест срещу инвестиционното намерение на частна фирма за изграждане на фотоволтаичен парк е землището на селото.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Фризьорка от Казанлък ще съдийства на международен фестивал на красотата и прическата

8704 | 12 септември 2024

Осем красавици от Казанлък се борят за короната в конкурса “Лице на Стара Загора - Област“

8062 | 12 септември 2024

Създават нова специализирана болница за рехабилитация в Павел баня

7868 | 11 септември 2024

Четири СПА хотела от региона станаха лауреати в престижен национален конкурс

7222 | 12 септември 2024

Задигнаха 5 бона от къща в Казанлъшко

5609 | 09 септември 2024

Запознайте се и активирайте приложението за достъп до пациентското си досие до 16ч. днес в Казанлък

5541 | 10 септември 2024

Поздравителна картичка с внушителни размери, зарадва рожденичка в Казанлък

4676 | 15 септември 2024

Задържаха 43-годишен шофьор в Източното с почти 2 промила алкохол

4164 | 13 септември 2024

“Арсенал“ кани на общоградски празник Казанлък

3883 | 15 септември 2024

Музика в музея: Мария Илиева с концерт в Художествената галерия на Казанлък

3275 | 10 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак