14:23 | 12 януари 24 7391

Фотоволтаиците над Кънчево скараха депутати днес

Фотоволтаиците над Кънчево скараха депутати днес / Новини от Казанлък

ДПС плаши с Прокуратурата

Декларация от името на народните представители от Парламентарната група на ПП „Възраждане“, провокирана от недоволството на жители на село Кънчево, прочете  по време на днешния парламентарен контрол народният представител от област Стара Загора Даниел Проданов. Недоволството на кънчевци е породено от инвестиционните намерения на частен инвеститор, подкрепени от общински съветници и Община Казанлък, свързани за изграждане на фотоволтаичен парк в района на село Кънчево.

Гневните кънчевци са категорични, че  нито са били питани дали са съгласни с тази инвестиция в района на селото им, и  решението за нея е  взето на тъмно и зад гърба им.

В пленарна зала, за да препотвърдят недоволството си от това и с настояване за спиране на инвестицията присъстваха представители на село Кънчево- членовете на сформирания за целта Инициативен комитет и други граждани.

В декларацията бе описан подробно казуса, свързан с това намерине, за реализация на което Община Казанлък, с решение на Общинския съвет в града предоставя  на концесия, възмездно, за сумата от 400 хиляди лева за период от 30 години общо, общински земи и пасища в района над Кънчево. Част от тези терени- 64 декара, в момента са засадени с лешникови дръвчета

Решението за това бе взето от 20 от общински съветници на Казанлък, представители на различни групи, впоследствие бе отменено от областния управител на Стара Загора.

 До края на този месец обаче въпросът ще бъде подложен на ново гласуване в Общинския съвет на Казанлък.

При първоначалното гласуване в Съвета срещу инвестицията се обявиха представителите на ПП „Възраждане“, на ИТН,  на ПП-ДБ, част от БСП и част от групата „Алтернативата на гражданите“.

ГЕРБ, ДПС, част от БСП и част от „Алтернативата“  подкрепиха инвестицията. 

В текста на документа, прочетен от депутат Даниел Проданов се посочва, че „европейските субсидии винаги са били апетитна хапка за родните политици“.

 Депутатът отбеляза, че в последните години става въпрос най-вече за възобновяемите енергийни източници. "Днес с нас в залата са десетки жители на казанлъшкото село Кънчево, дошли са да търсят съдействие от всички нас народните представители за свой конкретен проблем. Стотици декари от техните земи предстои да се превърнат в поредния фотоволтаичен парк", посочи Проданов.

По думите му достъпът на тези жители до гори и овощни градини се отнема срещу 35 лв. на декар годишно за общината, докато инвеститорите очакват печалба над девет милиона лева.

 "Съвсем случайно управител на фирмата е лице, което е в съвета на директорите на друга фирма, чийто собственик на капитала е ТЕЦ – Варна. Тук специално към колегите от ПП-ДБ , това не е ли същият обръч от фирми, който притежава и онова имение в Росенец. Според търговските регистри е същият, но вероятно за вас вече това не е проблем", констатира Проданов.

Казаното от Даниел Проданов предизвика остри реакции от заместник-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев, който  отговори като посочи, че „ДПС ще инициира сигнал до прокуратурата за пълно разследване на този случай. "От тази трибуна не се правят фалшиви инсинуации и намеци и затова ние ще сезираме прокуратурата за пълно разследване на този случай", заяви Цонев. 

Освен в Парламента, жители на Кънчево са решени да присъстват и на сесията на Общинския съвет на Казанлък, когато отново влиза за гласуване въпроса за фотоволтаиците.

Ето и запис от този момент в днес преди обед в Народното събрание тук 

Деляна Бобева

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Фризьорка от Казанлък ще съдийства на международен фестивал на красотата и прическата

8704 | 12 септември 2024

Осем красавици от Казанлък се борят за короната в конкурса “Лице на Стара Загора - Област“

8062 | 12 септември 2024

Създават нова специализирана болница за рехабилитация в Павел баня

7868 | 11 септември 2024

Четири СПА хотела от региона станаха лауреати в престижен национален конкурс

7222 | 12 септември 2024

Задигнаха 5 бона от къща в Казанлъшко

5609 | 09 септември 2024

Запознайте се и активирайте приложението за достъп до пациентското си досие до 16ч. днес в Казанлък

5541 | 10 септември 2024

Поздравителна картичка с внушителни размери, зарадва рожденичка в Казанлък

4679 | 15 септември 2024

Задържаха 43-годишен шофьор в Източното с почти 2 промила алкохол

4164 | 13 септември 2024

“Арсенал“ кани на общоградски празник Казанлък

3894 | 15 септември 2024

Музика в музея: Мария Илиева с концерт в Художествената галерия на Казанлък

3275 | 10 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак