17:19 | 26 септември 23 3553

Какво общо имат лисиците с птиците?

Какво общо имат лисиците с птиците?  / Новини от Казанлък

Отговор на този въпрос търсят актьорите от Общинския театър на „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, заедно със своята най- предана и най-вярна  публика- децата, в най- новото детско заглавие от афиша на театъра - „Косе Босе“.

Премиерата на детския куклен спектакъл бе на 21-ви септември,  а в петък, 29-ти септември ще се играе второто представление. Началото е от 18:00 часа, в залата на театъра, южният вход на Община Казанлък.

Специално за премиерата на едно от най- играните куклени представления, създадено по текст на Рада Москова и адаптирано с нов прочит за новите времена, да уважи казанлъшката трупа  дойде и постановчикът на „Косе Босе“ – Тодор Вълов.

Прощъпулникът на новото „Косе Босе“ уважи и директорът на театъра Нели Шабанова, която поздрави актьорите и публиката, останала вярна на вечния герой- Косе Босе. 

Уникалната сценография на постановката- плетени кукли и цялостен реквизит, е дело на доайена на куклената сценография  у нас  Стефка Кювлиева. 

Наградата за актьорското трио  Мара Бонева, Беастрис Благоева и Ивелина Панова, са десетките ококорени  от вълнение и пълни с любопитство детски очи.

В продължение на 40 минути  Косе Босе, Кучето,  Брезичката,  ревичката и Лисицата провокират малчуганите да търсят отговори на въпроса: Какво е общото между птиците и лисиците и защо лисиците изяждат яйчицата на птиците и  понякога  дори и птиците?

Отвъд това спектакълът носи големите послания, валидни за всяко време: за съпричастността,  за другарството, за наивността, за страха, за лицемерието, подлостта, за състраданието, любовта, грижата, измамата, манипулацията. Все уроци, трудни за преподаване от родителите, особено в днешните  объркани времена.

Съпреживявайки тревогата и страха на Косе Босе от Лисицата, малките зрители усвояват урока за  наивността, любовта и взаимопомощта.

Разбират, че да си наивен в днешно време е опасно. Това носи страдание, заплаха, страх. Научават, че истинските приятели, а не лицемерните,  са най- ценното нещо, защото помагат в трудни моменти. Така се познават и истинските сред всички. 

Новата адаптация на една от най- дълго  поставяните куклени пиеси в България, създадена по времето на соца от ненадминатата Рада Москова,  със сигурност ще провокира интереса на детската  публика.

„Косе Босе“ обаче е и спектакъл за възрастни, които с умиление и през смях ще  открият нов прочит на иначе банални житейски уроци. 

Ако сте пропуснали  премиерата на „Косе Босе“, може да заведете децата  и внуците си, да си подарите това невероятно усещане самите вие, в петък, 29-ти септември, от 18:00 часа на сцената на театър „ Любомир Кабакчиев“. Билети може да закупите от Билетния център на театъра на ул. „Искра“ -4, или на място,  преди самата постановка.

Деляна Бобева

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Фризьорка от Казанлък ще съдийства на международен фестивал на красотата и прическата

8704 | 12 септември 2024

Осем красавици от Казанлък се борят за короната в конкурса “Лице на Стара Загора - Област“

8060 | 12 септември 2024

Създават нова специализирана болница за рехабилитация в Павел баня

7867 | 11 септември 2024

Четири СПА хотела от региона станаха лауреати в престижен национален конкурс

7222 | 12 септември 2024

Задигнаха 5 бона от къща в Казанлъшко

5609 | 09 септември 2024

Запознайте се и активирайте приложението за достъп до пациентското си досие до 16ч. днес в Казанлък

5541 | 10 септември 2024

Поздравителна картичка с внушителни размери, зарадва рожденичка в Казанлък

4670 | 15 септември 2024

Задържаха 43-годишен шофьор в Източното с почти 2 промила алкохол

4163 | 13 септември 2024

“Арсенал“ кани на общоградски празник Казанлък

3875 | 15 септември 2024

Музика в музея: Мария Илиева с концерт в Художествената галерия на Казанлък

3275 | 10 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак