14:20 | 28 октомври 24 161

Светила в нумизматиката са идентифицирали монетите в музей “Искра“ в Казанлък/ Видео

Освен на банкноти Казанлък присъства и в немалко монети. Това стана ясно от доклада, който журналистът и колекционер Георги Стоянов представи по време на тазгодишните Краеведски четения, които се състояха на 25-ти октомври в Мултимедийната зала на Исторически музей „Искра“.

Стоянов представи нови и малко известни факти свързани с нумизматиката в Казанлъшкия край. В проучванията си по темата, той попада и на жетон с цифра 2 и надпис Брастай, който свързва с Братя Стайнови от Казанлък.

Нумизматиката е дума присъстваща в местния печат още от 20-те години на миналия век или преди около 100 години, посочва журналистът. В статия от вестник "Искра" от 31 декември 1929 година се разбира, че Никола Мушмов през месец ноември на същата година е останал 5 дни в Града на розите и благодарение на бившия учител Ат. Божинов е разпределил монетите в казанлъшкия музей и е успял да ги класифицира за сравнително кратко време. Той е един от най-големите изследователи на монетите в страната ни. Когато подрежда монетите събирани в Музея Мушмов е на 60 години. Автор е на множество книги, сред които „Античните монети на Балканския полуостров и монетите на Българските царе“, „Монетите и печатите на българските царе“, съавтор на „Ръководство за събиране на старини и монети“.

Мушмов умира в София на 31 януари 1942 година и на него дължим първото класифициране на монетите събрани в музея на град Казанлък.  Именно той е и автор на статията, която е публикувана във вестник „Искра“ и от нея разбираме, че са датирани около 900 монети, а около 200 не са класифицирани. Монетите са подредени в специално приготвени витрини и са разпределени, а сред тях има такива, които са сечени преди новата ера, както и монети на император Гордиан III,  на Филип и Александър Македонски, Каракала,  и други известни владетели.

„След 5 години ще бъде отбележим именно първото датиране на монетите в казанлъшкия музей и можем да отдадем заслуженото на Никола Мушмов.“, отбеляза Георги Стоянов.

С правилното експониране на монетите, казанлъшкият музей става все по-известен, като за неговите монети започват да излизат статии в националния печат. През 1937 година отново от вестник "Искра" научаваме за „Монетна сбирка при нашия музей“. От тази статия става ясно, че благодарение на Герасимов новите монети са изследвани и разпределени. Във витрините са изложени 753 монети записани и инвентаризирани. Сред тях е рядката монета Кизик. Към това време монетите са оценени на 73803 лева. В склада на музея остават 334 римски, 111 византийски, 162 македонски и 97 тракийски и други монети. В статията е записано, че значително количество от десетки килограми е изхвърлено, като негодно. През 1937 година инвентаризацията е правена от Тодор Герасимов, който е останал много доволен от свършеното. Сред екземплярите са и такива, които са толкова редки, че не могат да се видят дори в Народния музей в София. Герасимов е изпратен в Казанлък именно от Държавния музей, се казва още в доклада на Стоянов.

Тодор Герасимов е роден на 31 март 1903 година в София. Бил е един от учениците на Богдан Филов, специализирал е в Берлин. От 1934 до 1937 година той е първия и единствения българин член на борда на Световната нумизматична асоциация. Тодор Герасимов е първия професор по нумизматика в Софийския университет.

Сред българските парични средства, които са свързани с Казанлък, откриваме лика на един гениален художник, а именно Иван Милев, изобразен върху банкнотата от 5 лева. В града има и музей на една негова картина, а една от залите в Казанлък носи неговото име, имаме и къща изписана с негови стенописи. Въпреки, че Милев е живял едва 30 години той записва името си със златни букви.

„Емисиите с 5 лева са от няколко години, издавани са 1999, 2009 и 2020 година. По данни на Българска народна банка към декември 2023 година в обращение са над 31 милиона броя от банкнотите с номинал 5 лева, което според мен със сигурност прави Милев казанлъчанина, чиито лик е отпечатван най-много.“, подчертава докладчикът.

На банкнотата може да се види освен портрет на художника и части от негови творби. Един от най-големите творци на българския сцесион е увековечен на българските пари заедно с фрагменти от произведенията му: Изкуството и трънения венец, Жетварка, Българската мадона и Змейова сватба.

В доклада се посочва, че друга банкнота свързана с Казанлък е тази на „Розоберачка“. Тя се появява на едни от първите хартиени пари в страната ни през 1890 година, като банкнотата е с номинал 10 лева. Жената е част от гравюрата  на Феликс Каниц „Розобер при Казанлък“. С тази банкнота е свързан и още един казанлъчанин. През периода 1887-1899 година управител на Българската народна банка е Михаил Тенев. Той е роден в Казанлък и е председател на казанлъшкото дружество „Розова долина“ от основаването му през 1904 година. Още една известна банкнота, за която разказа Георги е тази от 1 лев, представяща мотив от Паметника на свободата, която е отпечатана през 1962 и 1974.

Освен на банкнотите Казанлък присъства и в монетите. Най-разпространената монета с казанлъшки мотив е тази от 50 стотинки емисия 2005 година. На тази емисия от стотинките е изобразен фрагмент от фрезката в Тракийската гробница, който е и герб на Община Казанлък. Броя на монетите от тази емисия е половин милион, а отсичането ѝ е по повод кандидатурата на България за членство в Европейския съюз.

Монета със същия мотив е отсечена и в серията на БНБ с юбилейни монети. Тя също е от 2005 година и е с номинал от 1.95583 лева . Тази монета е от сребро проба 999, диаметър от 40 милиметра, тегло 20 грама и тираж от 14 хиляди броя.

Два от най-известните артефакти намирани на територията на общината ни също са отсечени на монети. Това са Златната маска на Терес и бронзовата глава на Севт III. Маската на Терес е отсечена на монета с номинал от 10 лева отново през 2005 година и въпреки, че е с тираж от 10 хиляди броя е сред трудно намиращите се за покупка монети. Монетата на Севт Трети издадена от БНБ е също с номинал 10 лева и със същите параметри като тегло и диаметър, както и тази на златната маска. Тя е в по-малък тираж от 8 хиляди броя, като и двете монети са от серията Съкровищата на България. Както е известно на всички и двата артефакта са намерени на територията на Община Казанлък в близост до град Шипка. Златната маска е намерена в гроб в местността Светицата, докато бронзовата глава е открита в могилата Голяма Косматка.

Сред отбелязаните с монети български творци е и Академик Дечко Узунов. Той е на юбилейна монета с номинал 2 лева от 2009 година, когато се навършват 110 години от рождението на художника. Монетата е от мед с тегло 16,4 грама и диаметър от 34,2 милиметра. Тиражът е 8 хиляди броя. Мотиви от боевете на Шипка и паметника Шипка можем да видим в монетите по повод годишнините от Руско-Турската война завършила през 1878 година.

През 1978 година е отсечена монета от сребро с номинал 10 лева, диаметър 40 милиметра и тегло 30 грама проба сребро 500. На монетата по повод 100 години от Освобождението на България е изобразен Паметника на Свободата, като тиражът е 200 хиляди броя.

През 1969 година са отсечени 2 лева с фрагменти от битката при прохода Шипка, като те са в обращение в страната ни и в тираж от близо 2 милиона броя. През 1988 година по повод 110 години от края на войната са отсечени юбилейни монети с номинал от 20 лева. Тя отново е от сребро, диаметър от 30 милиметра, тегло 11,2 грама и тираж от 100 хиляди броя. На нея отново може се види изображение на паметника на свободата. На 130 годишнината е отсечена монета с номинал от 10 лева, тегло от 23,33 грама сребро проба 925 и тираж 10 хиляди. На монетата са Двама войника.

През 1981 година сред многото монети по повод 1300 години България е отсечена и една монета с номинал 2 лева, свързана също с региона ни. Монетата е наречена Бузлуджа и на нея е сцена от конгреса на социалистите проведен в местността Бузлуджа. Монетата е с тираж от 300 хиляди броя и е от мед-никелова сплав.

Последната монета, за която Георги Стоянов представи информация е тази на Розоберачката. Тя е с номинал 10 лева и е от 1984 година по повод десетилетието на жените. Монетата е свързана с розата и  Розовата долина, които са сред символите на страната ни. Тя  е сребърна с проба 925, тегло 23,33 грама и диаметър 38,61 милиметра.

В Казанлък през миналия век освен, официалните парични единици на страната ни са били в обращение и местни жетони- с номинали. Сред първите известни досега са тези на 23 пехотен шипченски полк.  Те са с номинали 1,2,5,10 и 20 стотинки и са отсечени през 1906 година. С тях войниците са купували дребни неща, като например една цигара е струвала 1 стотинка.

Следващите известни жетони свързани с Казанлък са тези на Държавната военна фабрика. Те са отсечени на два пъти през 1932 и 1937 година, като комплектите според изследванията на Антон Цанков са с тиражи съответно 300 хиляди и 200 хиляди комплекта. Номиналите на жетоните на ДВФ са 1,2,5,10,20,50 и 100 лева. При тези жетони е интересна и формата, която намалява възможността за фалшификация. Само Номиналите от 1 и 2 лева са кръгли, както са масово повечето монети. При 5 лева кръгът е отрязан от едната страна, при десет имаме изрязвяне на кръга от две страни, при 20 лева имаме квадрат със закръгление в ъглите, при 50 лева триъгълник със закръгление на ъглите, а при 100 лева имаме шестоъгълна форма. Тези жетони-пари са били използвани в няколко магазина на град Казанлък.

През социалистическия период са известни още няколко жетона свързани с Казанлък, но за лош късмет всички тези се намират трудно. За жетоните на Държавната военна фабрика има информация, че са събирани в магазините, след което са претопени в предприятието, а метала е използван за направата на вилици и лъжици.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Подкрепяте ли Община Казанлък да управлява Дом-паметник „Бузлуджа“?

Обяви от Казанлък:

Био ферма в град Шипка продава екологично чисто телешко месо - шол

Био ферма в град Шипка продава екологично чисто телешко месо - шол

Био ферма в град Шипка продава екологично чисто телешко месо - шол. Доставяме до Вашия адрес продукти с истински...

21/10/2024 гр.Шипка
Фирма “Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Фирма “Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр. Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 14/10/2024 гр.Казанлък
Частна детска занималня „Кара“ отваря врати в Казанлък

Частна детска занималня „Кара“ отваря врати в Казанлък

Нова частна занималня за деца от I-IV клас отвори врати в град Казанлък. Учебната база на „Кара“ е уютна, съвременна...

Платени съобщения 14/10/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк пъб гр. Казанлък търси да назначи бармани и сервитьори

Ню Йорк пъб гр. Казанлък търси да назначи бармани и сервитьори

Ню Йорк пъб град Казанлък, търси да назначи бармани и сервитьори. За информация на място в Ню Йорк пъб или на тел....

Работа 08/10/2024 гр.Казанлък
”Ипстерм България” гр. Шипка търси да назначи шофьор на пълен работен ден

”Ипстерм България” гр. Шипка търси да назначи шофьор на пълен работен ден

”Ипстерм България” гр. Шипка търси да назначи шофьор на пълен работен ден. Изисквания към кандидатите: задължителен...

Работа 08/10/2024 гр.Шипка
Покана за провеждане на Общо събрание на СНЦ КК „Лястовица- 1905“

Покана за провеждане на Общо събрание на СНЦ КК „Лястовица- 1905“

Управителния съвет на СНЦ КК „Лястовица- 1905“ отправя покана към всички членове на сдружението и колоездачния...

Платени съобщения 01/10/2024 гр.Казанлък
Професионално почистване ”Лиди Лотос” разширява екипа си!

Професионално почистване ”Лиди Лотос” разширява екипа си!

Търсим отговорни и мотивирани хора, които искат да се присъединят към нашия екип на пълна или допълнителна заетост....

Работа 30/09/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

“Арсенал“ откри своя нов завод в Стара Загора

13818 | 25 октомври 2024

Блъснаха патрулка на централно кръстовище в Казанлък

9969 | 27 октомври 2024

Павелбанецът Христо Пъдев: Мечтая си да съм щастлив и да живеем в едно по-позитивно общество

7427 | 21 октомври 2024

Ученикът от ППМГ „Никола Обрешков“ – Мехмет Пийадеджи с награда от фондация „Георги Пейчинов“ за постигнати високи резултати в науката

5042 | 22 октомври 2024

38-годишна пешеходка е пострадалата при вчерашната катастрофа в Източното на Казанлък

4584 | 23 октомври 2024

Представителите на „ДПС – Ново начало” на среща с жителите на с. Шейново

4250 | 22 октомври 2024

Обраха къща в Казанлък

4048 | 21 октомври 2024

Пътен инцидент в източната част на Казанлък, на място са полиция и линейка

3578 | 22 октомври 2024

С молебен за здраве бе отбелязана 1 година от освещаването на параклиса „Свети Димитър Солунски Чудотворец” в Казанлък

3285 | 24 октомври 2024

Ротари клуб - Казанлък се включи в благотворителна кампания в Турция

3156 | 22 октомври 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак