20:07 | 31 май 24 3907

С феерия от багри и ритми, започна Международния фолклорен фестивал в Казанлък

С феерия от багри и ритми, започна Международния фолклорен фестивал в Казанлък  / Новини от Казанлък

В Казанлък беше официално открит Международния фолклорен фестивал, а публиката имаше възможността да се наслади на пъстрия колорит от костюми, песни и ритми. Целта на събитието, което  е част от традиционния Празник на розата е да стимулира интереса и любовта на поколенията към родното творчество.

Пет чуждестранни и един български състава взеха участие в днешната проявата, а част от участниците бяха от побратимените на Казанлък градове - Дзинан /Китай /, Джунгнанг- гу /Корея/, Дидимотика /Гърция/ и Кочани/РСМ/.

За пръв път тази година на местната сцена се качиха фолклористи от Лай Чау /Виетнам/, които представиха изпълнения с инструмента Пи Кео /вид тромпет/. Фолклорната група от Джунгнанг- гу изпълни традиционни корейски народни песни, както и изпълнения на духовия инструмент "Даегуем". Фолклорен ансамбъл "Лупчо Сантов" от Кочани представи песни и танци, символ на народността от този край. Китайската фолклорна група от Дзинан зарадва публиката с изпълнения на народните инструменти - цимбал, ерху и шън, както и с персонажи от характерните оперни изкуства. В пъстрата програма участие взе и културно - фолклорната асоциация "ТО КАСТРО" от Гърция.

От българска страна, Ансамбъла за народни песни и танци "Искра" с главен художествен ръководител и Почетен гражданин на Казанлък за 2022 г. Цветан Цочев, завладя зрителите с магнетичните си изпълнения на "Тракийска сюита" и "Шопско настроение".

Съставите във формата получиха грамоти за участие, връчени им от директора на Общинска библиотека „Искра“ Теодора Георгиева.

Фестивалът продължава и през утрешния ден 1-ви юни, когато фолклорната вечер ще открие Представителен младежки фолклорен танцов състав "Арсенал" с художествен ръководител и хореограф Ваня Минчева. В репертоара на състава са включени танци от всички етнографски области на България.

В неделя, 2-ри юни на откритата сцена след празничното шествие ще се изявят танцовите формации от НЧ "Жар - 2002", които преди това ще дефилират с фолклорни костюми на побратимените градове. За доброто настроение в празничния ден ще се погрижат и клуб "Тракийци" с художествен ръководител Валентин Ангелов, както и клуб "Янина" към НЧ "Братство - 1869" с. Енина.  . 

Международният фолклорен фестивал е престижно събитие с дългогодишна история, на което през годините са участвали групи от всички краища на Европа и света. След кратко прекъсване, през 2013 година провеждането му бе възобновено от кмета на Община Казанлък – Галина Стоянова.

За пръв път преди официалното откриване на тазгодишното издание на формата, в зала "Иван Милев" се състоя опознавателна среща на съставите с представители от Община Казанлък като организатор. Гостите бяха посрещнати топло от домакините на събитието. Те получиха и символични подаръци, които да им напомнят за Града на розите, когато се завърнат по родните си места.

Още снимки може да видите в галерията

За поредната години с логистичната подкрепа на гостуващите състави е ангажиран екипа на ОБ "Искра".

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Фризьорка от Казанлък ще съдийства на международен фестивал на красотата и прическата

8707 | 12 септември 2024

Осем красавици от Казанлък се борят за короната в конкурса “Лице на Стара Загора - Област“

8062 | 12 септември 2024

Създават нова специализирана болница за рехабилитация в Павел баня

7869 | 11 септември 2024

Четири СПА хотела от региона станаха лауреати в престижен национален конкурс

7225 | 12 септември 2024

Задигнаха 5 бона от къща в Казанлъшко

5610 | 09 септември 2024

Запознайте се и активирайте приложението за достъп до пациентското си досие до 16ч. днес в Казанлък

5541 | 10 септември 2024

Поздравителна картичка с внушителни размери, зарадва рожденичка в Казанлък

4692 | 15 септември 2024

Задържаха 43-годишен шофьор в Източното с почти 2 промила алкохол

4164 | 13 септември 2024

“Арсенал“ кани на общоградски празник Казанлък

3910 | 15 септември 2024

Музика в музея: Мария Илиева с концерт в Художествената галерия на Казанлък

3275 | 10 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак