12:34 | 11 септември 24 872

Изкуството на илюстрацията оживя в Художествената галерия на Казанлък

Изкуството на илюстрацията оживя в Художествената галерия на Казанлък / Новини от Казанлък

Детска радост, както я определи и директорът на Художествена галерия-Казанлък Пламен Петров, цареше в градската галерия при откриването на изложбата „Радост, тъга и надежда“. Тя разкрива изкуството на 25 български илюстратори на детски книги. Изложбата бе открита през вчерашния 10-ти септември при голям интерес от гости, и ще остане на разположение на посетителите до 6-ти октомври. Това е и датата, на която се очаква да бъде премиерно представена първата илюстрирана книга посветена на Художествена галерия-Казанлък.

Снимки от изложбата „Радост, тъга и надежда“ може да разгледате в нашата Галерия.

Художествена галерия-Казанлък ще бъде първата галерия, която издава илюстрована книга. Автор на картините е  Сияна Захариева, със сюжета на Зорница Христова.

Пламен Петров приветства и поздрави присъстващите: „Изключително съм щастлив, че новият изложбен сезон започваме с едно много важно присъствие в Галерията, това на илюстрацията. Изкуството на илюстрацията винаги е стояло встрани от музейния интерес. От една страна е обусловено от факта, че българските художествени музеи нямат условия да показват графика или илюстрация, да я показват в необходимите условия, осветление и да я комуникират с публиката си."

„Това е една изложба извън досадата, с която обикновено ви посрещаме на входа на подобни институции и обикновено ви казваме „Не пипайте, гледайте от ляво на дясно“, тук всъщност може да пипате. И най-големият успех на тази изложба ще бъдат гостуванията на вашите деца, децата на вашите приятели.", допълни Петров.

Петров подчерта, че присъствието на България на най-известния форум за детската книга в Болоня е знаково събитие. Той поясни, че страната ни и преди е участвала в световния форум за илюстрация, но тазгодишното присъствие е достигнало в много по-голям мащаб до широката публика. Приносът за това е на създателите на експозицията Представителят на Асоциация за култура и книжовност Елена Георгиева и кураторите Антон Стайков и Свобода Цекова, които откриха изложбата в казанлъшката галерия.

Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в Болоня, където в началото на м. април предизвика интереса на международната аудитория от професионалисти и любители.

Елена Георгиева изказа множество благодарствени слова към създателите на детски илюстрации, домакините от Художествената галерия и кураторите на изложбата.

„Вие присъствате на изложба, сътворена от един декор. Основната функция беше да представи България в Болоня. Това е най-големият и важен панаир за литература в света, особено когато става дума за илюстрована книга.“, каза Свобода Цекова. И продължи представянето на изложбата: „Това е една селекция, която сме се опитали с много компромиси, пропуснали сме доста от любимите ни художници, с една цел, да могат тези подбрани автори да представят една разнообразна картина, да стоят добре един до друг. Идеята е този проект да бъда надграждан всяка година."

Художниците, които участват изложбата са: Аля Маркова, Антония Мечкуева, Веселин Праматаров, Вяра Бояджиева-Кастелейн, Деница Минева-Деланд, Елица Сърбинова, Ива Сашева, Ина Христова, Калина Мухова, Катина Пеева, Кирил Златков, Лиляна Дворянова, Люба Халева, Мартин Станев, Миглена Папазова, Мила Янева-Табакова, Мира Мирославова, Пенко Гелев, Сиана Захариева, Сотир Гелев, София Попйорданова, Стела Драйс, Юлиан Табаков, Яна Казакова и Ясен Григоров.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Фризьорка от Казанлък ще съдийства на международен фестивал на красотата и прическата

8808 | 12 септември 2024

Осем красавици от Казанлък се борят за короната в конкурса “Лице на Стара Загора - Област“

8169 | 12 септември 2024

Създават нова специализирана болница за рехабилитация в Павел баня

7975 | 11 септември 2024

Четири СПА хотела от региона станаха лауреати в престижен национален конкурс

7364 | 12 септември 2024

Запознайте се и активирайте приложението за достъп до пациентското си досие до 16ч. днес в Казанлък

5611 | 10 септември 2024

Поздравителна картичка с внушителни размери, зарадва рожденичка в Казанлък

5323 | 15 септември 2024

“Арсенал“ кани на общоградски празник Казанлък

4815 | 15 септември 2024

Задържаха 43-годишен шофьор в Източното с почти 2 промила алкохол

4247 | 13 септември 2024

Музика в музея: Мария Илиева с концерт в Художествената галерия на Казанлък

3351 | 10 септември 2024

Кола блъсна 77-годишна пешеходка в Казанлък

3201 | 10 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак