13:34 | 10 септември 24 3333

Музика в музея: Мария Илиева с концерт в Художествената галерия на Казанлък

„Септември ще се окаже най-динамичния месец от живота на Художествена галерия-Казанлък“. Така започна представянето на предстоящите събития директорът на Художествена галерия-Казанлък и нейните филиали Пламен Петров. С нестандартен и разчупен прочит, Галерията ще отбележи Европейските дни на културното наследство, които са ежегодни и се честват през предпоследния уикенд на м.септември. На 22-ри (неделя), с пешеходен тур по следите на Иван Милев и концерт на поп изпълнителката Мария Илиева, казанлъшката галерия се включва в международната инициатива.

Инициативата Европейските дни на културното наследство започва през 90-те години като дни на отворените врати в Париж. България се включва за първи път през 1999г. Музейните институти в Казанлък са участвали не веднъж в инициативата.

На 22-ри (неделя), от 18.00ч., с начална точка – пространството пред ЖП гара Казанлък, и в продължение на 2 часа, ще се състои пешеходен тур из улиците на града, наречен „Миналото без което не можем“. Този тур ще проследи стъпките на художника Иван Милев, културното и архитектурно наследство, свързано с него.

От 21.00 ч., Галерията ще се превърне в сцена на даровитата поп изпълнителка Мария Илиева.

Събитията и посещенията на всички филиали на Художествена галерия-Казанлък ще бъдат безплатни, с работно време – от 17ч. до 23ч.

Програмата на инициативата Европейските дни на културното наследство в Казанлък ще започне още от петъчния 20-ти септември, от 18.00ч. ще гостува на Галерията в Казанлък акордеонистът Красимир Щерев. Залите на музея за изкуство ще се изпълнят с музиката на международно признатия музикант и неговите студенти.

На 21-ви септември, творческото ателие за деца ще води Кристина Туджарова.

Входът за събитията е свободен.

Пламен Петров разкри още, че през октомври ще бъде премиерно представена първата детска книжка направена специално за Художествената галерия в Казанлък.

На 14 септември от 18.00ч., гост-лектор в платформата Събота в галерията ще бъде синът на Любен Зидаров изкуствоведът Филип Зидаров. На 15 септември Галерията ще работи с вход свободен за всички лица под 18-годишна възраст. „Да заповядат да разгледат и рисуват в пространството на изложбата. Тя е всичко противно, на това  което музеите проповядват – да не се пипа. Тук всъщност всичко може да се пипа, в тази изложба“, допълни Петров.

През съботния 28-ми септември, кураторски клуб през новата представителна експозиция „Избори“, с фокус към неразказаните истории. 29-ти септември гост ще бъде писателката Мария Донова и нейните фантастични книги. На 5-ти октомври, детската работилница ще бъде ръководена от арх. Магдалина Ръжева.

„В подготовка сме на второто издание на платформата „Навсякъде с изкуството“, която стартирахме през 2023г. с проекта „Сънят“. Тази година, темата върху която работихме е „Гладът“, допълни директорът на Галерията.

Тази вечер, 10 септември, от 18:00 часа в Художествена галерия – Казанлък ще бъде открита изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“. Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в Болоня, където в началото на м. април предизвика интереса на международната аудитория от професионалисти и любители.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Фризьорка от Казанлък ще съдийства на международен фестивал на красотата и прическата

8786 | 12 септември 2024

Осем красавици от Казанлък се борят за короната в конкурса “Лице на Стара Загора - Област“

8133 | 12 септември 2024

Създават нова специализирана болница за рехабилитация в Павел баня

7950 | 11 септември 2024

Четири СПА хотела от региона станаха лауреати в престижен национален конкурс

7315 | 12 септември 2024

Запознайте се и активирайте приложението за достъп до пациентското си досие до 16ч. днес в Казанлък

5593 | 10 септември 2024

Поздравителна картичка с внушителни размери, зарадва рожденичка в Казанлък

5239 | 15 септември 2024

“Арсенал“ кани на общоградски празник Казанлък

4540 | 15 септември 2024

Задържаха 43-годишен шофьор в Източното с почти 2 промила алкохол

4233 | 13 септември 2024

Музика в музея: Мария Илиева с концерт в Художествената галерия на Казанлък

3334 | 10 септември 2024

Кола блъсна 77-годишна пешеходка в Казанлък

3186 | 10 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак