12:11 | 19 юли 24 3956

Дигитален хъб с личните дневници на Чудомир, очаква посетителите на едноимения музей

Дигитален хъб с личните дневници на Чудомир, очаква посетителите на едноимения музей  / Новини от Казанлък

Днес, в ЛХМ „Чудомир“ бе представена дигитализацията на дневниците на писателя, хуморист и художник, чието име носи музеят – Димитър Христов Чорбаджийски. Дигиталният хъб, до който може да се докосне всеки посетител, е удобен и практичен кабинет, оборудван с две работни места. Там, любителите на творчеството на Чудомир, могат спокойно да се запознаят с мемоарите му, описани лично от него през годините. Чрез дигитализирането на тези ценни книжа, оригиналите ще запазят за по-дълго в добър и автентичен вид.

„Създаването на дигитална колекция, архивирането на фондовете на Чудомир, е едно от нещата, които за мен са най-важните като дейност в музея.

Възможността за достъп на различни потребители, дори и по едно и също време, към архивните единици, които притежава музеят, и възможността те да бъдат съхранени вечно, е нещо незаменимо.“, каза директорът на ЛХМ „Чудомир“ Добрина Матова.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Изпълнител е фирма „Perfect” ЕООД – Габрово.

С вълнение, Матова изрази щастието си, музеят притежава огромно богатство от негови ръкописи на Чудомир, съхраняващи истории от всекидневието му, възгледи над живота, мнение за медицински лица, водили лечението му, комуникацията с хората, работата му по музеите. Дневниците съхраняват и историческа информация за много от околни села. Чудомир е описвал с подробности за местностите и инфраструктурата им, живущите, какви занаяти са извършвали занаяти и други прелюбопитни факти.

Музеят и изпълнителите на проекта, споделиха и идеята, дигиталното творчество на Чудомир да бъде достъпно за всички потребители онлайн чрез платено съдържание, което няма да може да се разпространява или копира.

„Обемът на съдържанието, което е дигитализирано  е 2260 броя дигитални единици, който към момента са с вкарани мета данни, сглобени като съдържание, за да могат да бъдат достъпни, с 62 броя бележници. Дигитализирани са до 121 бележник, които ще надхвърлят 5000 единици.“, поясни изпълнителят на проекта Десислава Пингелова.

В процес на работа е и дигитализирането чрез електронен каталог на библиотеката на сем. Чорбаджийски, която ще бъде достъпна от всяка точка на света. В изцяло електронен вид е и библиотеката на музея, която се обновява при всяко ново дарение или закупуване на книга. Дигитализирани са и картините на Мара Чорбаджийска и Чудомир, като предстои изготвянето на електронен каталог.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10681 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8078 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4503 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3775 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3557 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3157 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2902 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2574 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2364 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2354 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак