15:48 | 26 юни 24 1581

Предложение за кандидатстване и съфинансиране на проект за основен ремонт на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще разгледа местния парламент

Предложение за кандидатстване и съфинансиране на проект за основен ремонт на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще разгледа местния парламент / Новини от Казанлък

Общинският съвет на Казанлък ще разгледа на предстоящата си редовна сесия, предложение за кандидатстване и съфинансиране на проект „Основен ремонт и мерки за енергийна ефективност в ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Казанлък“, финансиран от Национален доверителен екофонд.

След направен анализ относно енергийната ефективност на сградите на общинските училища и детски градини на територията на община Казанлък е  започнала подготовка на проектно предложение за основен ремонт и мерки за енергийна ефективност в сградата на Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Казанлък, става ясно от публикувания доклад. 

За постигане на нормативно определените енергийни характеристики на сградата е необходимо да бъде изпълнен пакет от енергоспестяващи мерки, включващ мерки по ограждащите елементи (топлоизолиране на външни стени, покрив, под, подмяна дограми) и мерки по системите (подмяна на отоплителна инсталация, изпълнение на система за сградна автоматизация, подмяна осветителни тела). Общата инвестиция на пакета от енергоспестяващи мерки е 657 523,30 лева със срок на откупуване 10,52 години, се посочва още в документа.

Сградата на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ е архитектурен паметник на културата от категория „местно значение“. За опазване на сградата и за устойчивост на енергоспестяващи мерки е необходимо да бъдат изпълнени и други, съпътстващи строително-монтажни работи, вкл. основен ремонт на покрив и подова настилка, изграждане на заземителна и мълниезащитна инсталации, ремонт на осветителна електроинсталация, отвеждане на дъждовни отпадни води, възстановяване и боядисвате на мазилки и други. Общата стойност на съпътстващите строителни дейности е 425 606,66 лева с ДДС.

За упоменатите строителни работи е наличен инвестиционен проект, който е съгласуван от Министерство на културата и НИНКН. Общата стойност на енергоспестяващите и съпътстващите строителни дейности е в размер на 1 083 129,96 лева с ДДС. В предложението се упоменава, че Община Казанлък има възможност да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ от НДЕФ в размер на 460 266,31 лева, представляващи 70% от стойността на енергоспестяващите мерки. Съфинансирането за строителни дейности е в размер на 622 863,65 лева. Всички дейности извън строителните са изцяло за сметка на бенефициета.

Условията на Програмата изискват на етапа на кандидатстване да се представи решение на Общински съвет, с което се изразява съгласие за кандидатстване и съфинансиране на конкретното проектно предложение. Срокът за кандидатстване е 10 юли 2024 година.

Забавянето в процедурата по кандидатстване поставя в риск възможността за извършване на основен ремонт и мерки за енергийна ефективност в сградата на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Казанлък“ – архитектуран паметник на културата с местно значение, което би довело до значителни и трудно поправими вреди за Община Казанлък, поради което считам, че е целесъобразно да се допусне предварително изпълнение на акта, посочва Галина Стоянова, вносител на доклада.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Спортен риболов и вкусна храна в „Рибарско място“ до Казанлък

17540 | 03 юли 2024

Ново маршрутно разписание по линия Стара Загора-Казанлък

11701 | 30 юни 2024

Младеж на 18 години е загиналият моторист на пътя край Копринка

8566 | 01 юли 2024

Семейство лютиери създава уникални музикални инструменти в Казанлък

7971 | 01 юли 2024

Старозагорско е с нов областен управител

7792 | 03 юли 2024

Петко Карагитлиев заема поста на заместник областен управител

7307 | 04 юли 2024

Пожар избухна до бл.39 в Източното на Казанлък след фойерверк шоу / Видео / Обновена

6936 | 01 юли 2024

„М+С Хидравлик“ АД запозна участниците от пилотно издание на инициативата “Нощ на индустрията“ с дейността си

4993 | 02 юли 2024

Рецидивист открадна 10 хил.лв от Автогара-Казанлък, с тях си купил наркотици

4935 | 03 юли 2024

Скандал между трима души завърши в болница

3811 | 04 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак