22:48 | 01 юни 24 1910

430 графики на творци от 5 континента представя Художествената галерия в Казанлък

430 графики на творци от 5 континента представя Художествената галерия в Казанлък / Новини от Казанлък

През вчерашния 1 юни, Художествената галерия на Казанлък отново стана център на съвременната малка графика с 12-та поред международна изложба „Минипринт”. Тя и едноименният конкурс се провеждат по идея на художника-график Петър Бояджиев - казанлъчанин, живеещ от десетилетия в Канада. Посетителите могат да разгледат 430 принта на 143 артисти от 38 държав, от 5 континента на най-високо световно ниво.

Приветствие отправи зам.-кметът на Казанлък Даниела Коева, която изрази радостта си да е част от престижната и международно известна изложба, част от 121-вия Празник на розата.„Благодаря на г-н Бояджиев – вдъхновител и организатор на това събитие. Благодаря му за усилията и ентусиазма, с това, че чрез "Миниприн" Казанлък прави известно името на нашия град по целия свят и го поставя редом до имената на съвременни, утвърдени художници“, каза Коева.

Подбраните и представени в изложбата творби са предварително селектирани от международно жури – по регламент журито се състои от наградените от миналогодишното издание и от организатора на конкурса.

Творецът и основател на „Минипринт“ обяви имената на наградените художници,  избрани от международно жури, първенци в миналогодишното издание на конкурса – японецът Nobuko Hosokawa, Chris Long от Великобритания и организаторът на изявата Петър Бояджиев. В касическата техника награден бе Gervasio Robles от Южна Африка. Поощрителна награда получи и българска художничка , за творбите с техника „суха игла“ - - Милена Кръстева. При експерименталните техники, наградата получава французойката Annie Roses.

Зрителите на детайла могат да разгледат творби на художници от Южна Корея и Канада, Германия, Ирландия, Франция, САЩ, Португалия, Тайван, Нова Зенландия и др. За първи път в "Минипринт" са изложени картини на художници от Малайзия, Хърватска, Словения и Македония.

Петър Бояджиев коментира, че първоначалната идея за "Минипринт" е била да бъде създадена малка камерна изложба. Непрекъснато сменящите се техники и тенденции е дала широка сцена за изява на артисти от цял свят. „Минипринт“ събира художници от цял свят и разкрива широката културна гама на изкуството, което се развива със скоростни темпове в днешно време и се разпростира на огромна гама от различни техники, които могат да задоволят вкуса на всеки ценител. По експертното мнение на графика-основател на конкурса, разнообразието от техники и идеи впечатлява в много направления.

За 12-годишното съществиване на конкурса, "Минипринт" е събрал миниатюрите на над 550 артисти от 55 държави от целия свят. Над 4200 оригинални графики са представени в Казанлък. Награди от престижната надпревара са получили 80 творци от над 30 страни.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10682 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8080 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4504 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3776 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3558 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3158 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2903 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2575 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2366 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2356 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак