11:38 | 11 януари 24 4445

Живеем в последните времена на нашата Римска империя

Живеем в последните времена на нашата Римска империя / Новини от Казанлък

 Той дойде за пръв път в Казанлък и направи фурор.

 Повече от 2 часа и половина продължи неговата лекция  на тема: „Различните поколенията и как да се разбираме по- добре?“.

 Един фундаментален въпрос за нашето време и  за всичките аспекти на живота ни.

 Организатор на събитието бе Лайънс клуб – Августа от град Стара Загора

За първи път в Казанлък, с обещанието да има и много следващи.

Учредителите на този клуб са хора от най-различни професии – юристи, инженери, лекари, бизнесмени, преводачи, хора от IT сектора, от банковото дело, счетоводители, журналисти.

Мисията на Лайънс  е като на всички подобни клубове – да помагат на нуждаещи се.

Той е Любомир Гетов

Управител на Анадър Пойнт Адвайзърс

https://www.linkedin.com/in/lubomirgetov/

Гетов е сертифициран мениджмънт консултант към международната организация ICMCI.

Любомир Гетов е търсен консултант по въпроси, свързани с поколенческата теория и взаимоотношенията между различните поколения.

Част от ангажиментите му са и като  бизнес треньор на компании от FMCG, Beauty индустрията, производство на мебели и интериорен дизайн, както и на медицински клиники. Той е и чест гост лектор на събития на фирми и браншови организации, представяйки теми от сферата на култура на общуване между поколенията, креативно мислени и комуникационни и преговорни техники.

Има свое място в интернет.

Нарича се „Колонката на Гетов“.

В нея той  представя в социалните мрежи размислите си върху щекотливи теми от българската бизнес среда и култура.

През 2022година  „Колонката на Гетов“  се  превърна и в книга.

Любомир Гетов е един от интересните българи на средна възраст у нас. Член е на Лайънс клуб в Стара Загора

 

За поколенията. И теорията.

Едно поколение е група от хора, родени около едно и също време и отгледани на едно и също място. Хората от тази родова група проявяват сходни поведенчески характеристики, предпочитания и ценности през своя живот.

 

Теорията и опитът показват, че поколенията проявяват сходни характеристики – като предпочитания за комуникация, пазаруване и мотивация, защото изпитват сходни дразнители в едни и същи етапи на живота, чрез едни и същи комуникационни канали (например Интернет, телевизия, мобилни устройства и т.н.).

Членовете на определено поколение развиват и споделят подобни ценности, вярвания и очаквания. Те формират сходни модели на мисловен процес, взимане на решение и действие. Все пак, на индивидуално ниво всеки е различен, но с преглед през призмата на поколенията можем да предскажем тяхното бъдеще.

Трите ключови тенденции, които формират поколенията са:

родителството, технологиите и икономиката.

Например, много Бейби бумарите имат родителска философия: „Искаме да е по-лесно за нашите деца, отколкото беше за нас.“ Тази философия от своя страна спомогна за създаването и засилването на чувството за право на Милениалите.

За поколение на хилядолетието се считат Милениълите.

 Те имат  най-скъпият начин на живот. Милениалите са до голяма степен визуално поколение. Техният най-доверен ресурс за обучение е YouTubва, подвластни са на много реклами, колкото нито едно поколение до момента.

На милениълите се гледа като на егоцентрични и материалистични хора.

Генерация Y е най-малобройното поколение у нас!!! То наброява около 1.3 млн. души, или 18% от населението в страната.

Поколението Z  обаче държи много на групите, в които участва, цени семейството и е склонно да инвестира време и усилия в него.

И двете поколения – Z и Y  са ангажирани с проблемите на съвремието си. Но повече Z, са склонни да защитават каузи, да бъдат доброволци, иновативни и находчиви.

Към този момент, според теорията на поколенията,  пет основни поколения формират нашето общество.

Всяко от тези пет поколения играе активна роля на пазара или в политическия живот.

Съществуват всевъзможните международни изследвания за различните генерации, но информацията за техните граници в България е оскъдна. Единственото цялостно изследване на поколенията е направено от HR компанията HILL International.

Според тяхната класация то е следното:

 

Генерация Z или Centennials са родени след 1992 г.

Генерация Y или Милениъли са родените в периода 1980 – 1991 г.

Генерация X – родените между 1966 и 1979 г.

Бейби бумъри, родени от 1946 до 1965 година;

Традиционалисти или т.н. тихо поколение – родени преди 1945 г.

Счита се, че родените 3-4 години преди и след началото на различните поколенчески периоди се считат за т.н. междинни или гранични поколения и те проявяват характеристики и на двете поколения, до чийто граници са родени самите те.

След края на изключително интересната и полезна за присъстващите среща, Любомир Гетов бе любезен да отговори на въпросите на kazanlak.com

Има ли шанс някога да се разберат поколенията ? И каква е рецептата, господин Гетов?

 Шанс няма.

 

Много е обезсърчително. Защо?

Ако смятате, че е обезсърчително, прочетете романа „Бащи и деца“ на Тургенев.

Иначе им шанса да разбираме другите поколения тогава, когато имаме повече емпатия към тях. Тази дума стана много модерна, всъщност аз много често избягвам да я използвам, тъй като стана тотално клише последните две години. Но наистина, когато си даваме сметка, че другите са такива, каквито са, защото са израснали в тяхното си време, така са възпитавани, така са приели своите житейски отговорности, тогава нещата са по- лесни. Всъщност тогава има шанс, ако не да се разбираме, то поне да отчитаме тези различия в ежедневието си.

 

Днешното младо поколение ли е това, което ще сложи чертата на този свят и какво следва след  времето после, на обърнатата пирамида на поколенията и потребностите  им?

Ако знаех какво следва, щях да водя презентация в Кембридж, а не в Казанлък,  това в кръга на шегата. Вижте, светът няма да бъде същият. Човешката цивилизация се смята, че приключва  с поколения Z.

С Алфа бета / alfabeta/ поколенията, които се задават, ще бъде  трансхуманна цивилизация, където всъщност роботите, изкуствения интелект, чипирането тотално ще променят начина на живот на човешката цивилизация.

 

Тоест, живеем в последните човешки времена?

Живеем в последните времена на нашата Римска империя, грубо казано.

 

Доколко изглежда, макар и футуристично, тази поколенческа теория на взаимоотношенията, която представяте, да се преподава и изучава в училищата. За да може преди да сме стартирали в реалния живот, като големи, пораснали хора, да се познаваме. Тогава сигурно ще живеем в един по -нормален свят?

Вижте, за да се преподава в училище, трябва да го приемат учителите. За да го приемат учителите, трябва това нещо да се преподава в допълнителни квалификационни курсове. Няколко пъти съм се опитвал да  си говоря с тях, с тези от които зависи по-добрата квалификация на учителите, шанс никакъв.

 

И?

 Няма.  Мълчание. Стена. Ни дума.

 

Как приключва тогава днешния свят? Ние сме обречени да се самозатрием, преди да са дошли последните поколения.

Не, няма да се самозатрием.

 

…дори войните са поколенчески сега.

 Разбира се . Конфликтите в разбиранията на поколенията и неразбиранията на поколенията са всъщност фундамента на човешкия прогрес. Хубавото е, че колкото и да не се разбираме светът върви на добре и по-добре, нали? Сега какво ще се случва след нас, ние няма как да го разберем. Но има основни трендове, които наистина са ясни. По отношение на изкуствен интелект, по отношение на демография, по отношение на геополитика,  и тези неща в рамките на следващите 30 години. Дори аз в момента подготвям такава лекция на тема: „Какво ще се случи в следващите 30 години?“

 

 И какво ще се случи?

 Това е лекция. : ) И тепърва ще го презентирам по начина, по който тук презентирах тази за поколенията и  диалога между тях.

 

Светът живя повече от две години в „ужаса Ковид“. Сега много хора са склонни да оправдават лошата комуникация между хората именно с това, особено когато не желаят да влезнат „ в обувките на другия“. Толкова много поражения ли нанесе  това на различните поколения и комуникацията между тях?

 Вижте, хората в един момент казаха: „Мамка му и прасе, утре не знам какво ще бъде, живея сега“. Тук водих близо до Казанлък в един нов хотел, обучение, хотелът се пръскаше. Хотелът е доста скъп, и се пръскаше.  Пръскаше се защо? Защото хората казаха: ние искаме да живеем сега. Това е всъщност ситуацията в момента: преживяване на момента. Искат да живеят на момента, без да мислят какво ще стане вдругиден. А в другиден винаги идва. Може и да не е нашият в дургиден, но винаги идва.

 И това е лошо или …съхраняващо?

Какво означава лошо или добро? Това е да кажем дали е лоша гравитацията, че е толкова, колкото е на земята. Защо не е по- малка или по-голяма.

 

 Значи е .. съхраняващо.?

… в смисъл гравитацията  е такава, каквато е, и трябва да я приемем такава, каквато е.

 Деляна Бобева

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Обяви от Казанлък:

Бистро ”Есен”, гр. Казанлък търси да назначи барман, сервитьор и помощник кухня

Бистро ”Есен”, гр. Казанлък търси да назначи барман, сервитьор и помощник кухня

Бистро ”Есен” гр. Казанлък, търси да назначи: барман, сервитьор и помощник кухня. За контакти на място в “Бистро...

Работа 19/09/2024 гр.Казанлък
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел  търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ на следните позиции:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ на следните позиции:

• БАРМАН/КА • СЕРВИТЬОР/КА (на бюфет или на свободна консумация) • ПОМОЩНИК СЕРВИТЬОР/КА ЗА ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ...

Работа 18/09/2024 гр.Казанлък
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел  търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Кухня“ на следните позиции:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Кухня“ на следните позиции:

• ГОТВАЧ/КА ТОПЛА КУХНЯ • ГОТВАЧ/КА СТУДЕНА КУХНЯ • ПОМОЩНИК ГОТВАЧ/КА (зеленчукоподготвително) • СЛАДКАР/КА •...

Работа 18/09/2024 гр.Казанлък
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „ХАУСКИЙПИНГ“:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „ХАУСКИЙПИНГ“:

• ХАУСКИЙПИНГ СУПЕРВАЙЗОР • Камериери стаи и камериери общи площи (С или БЕЗ ОПИТ) ЗА ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ ДОБРЕ...

Работа 18/09/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк пъб търси да назначи бармани и сервитьори

Ню Йорк пъб търси да назначи бармани и сервитьори

Ню Йорк пъб търси да назначи бармани и сервитьори. За информация на място в Ню Йорк пъб или на тел. 0888887525 ...

Работа 10/09/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Казанлъшки туристи оцеляха по чудо на остров Крит

12385 | 19 септември 2024

19-годишната Рая Йовчева от Казанлък е участничка в музикалното шоу „Гласът на България“

6892 | 17 септември 2024

Поздравителна картичка с внушителни размери, зарадва рожденичка в Казанлък

6317 | 15 септември 2024

Нови наемни цени за гаражите в общинска собственост в Казанлък

5921 | 17 септември 2024

“Арсенал“ кани на общоградски празник Казанлък

5918 | 15 септември 2024

Задържаха 43-годишен шофьор в Източното с почти 2 промила алкохол

4628 | 13 септември 2024

С ритуал на приемствеността започна новата учебна година в Механото

4592 | 16 септември 2024

Пешеходка пострада при пътен инцидент до Лидл

4253 | 19 септември 2024

Камион блъсна възрастна жена в Източното на Казанлък

3230 | 16 септември 2024

Казанлъшката перла “Оструша“ и мъглижката църква „Св. Великомъченик Димитрий“ участват в авторитетен архитектурен конкурс

3225 | 13 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак