10:10 | 09 юли 23 9067

Майстори от цялата страна, представят в Шипка тънкостите на занаята ножарство

Майстори от цялата страна, представят в Шипка тънкостите на занаята ножарство / Новини от Казанлък

За трета поредна година в Шипка се провежда традицонният Ножарски събор, който за поредна година се радва на голям интерес и привличайки посестители от цялата страна.

Организатори на събитието са  Народно читалище "Светлина 1861" в град Шипка и "Гилдията на българските ножари и ковачи" с председател Кирил Митрашков от Плевен.

„Съборът е посветен на приемствеността. Благодарни сме на тези млади мъже и момчета от гилдията, защото занаята остава жив когато се предава от поколение на поколение, а всяко ново поколение надгражда основата, която е изградена от старото.“, каза пред kazanlak.com, Деница Стефанова, секретар на читалището в град Шипка.

Тя добави, че гилдията свъщност е сравнително млада, а нейните членове, вземат участие при провеждането още на първия ножарски събор, преди три лета.

По думите ѝ над 20 са участниците в тазгодишния формат, които ще показват демонстрации и ще изнасят беседи за даден етап от направата на нож. В търговската част на събора може да откриете и различни майстори, които представят своите творения. Стефанова отбеляза, че интереса към ножарски събор се увеличава със всяка изминала година.

Председателят на Гилдията на българските ножари и ковачи Кирил Митрашков сподели пред екипа ни, че идеята за нейното създаване води началото си от сопотския пленер, създаден  през 2015/2016 като събитието, на което майстори и любители да обменят опит и да създават нови познанства.

„В продължение на идеите на Сопот се създаде  преди 3 години и събора в Шипка, на който взехме решение да сформираме  и гилдия, която беше създадена на 27 април т.г., а нейната основна цел е да спомага за разпространението и предаването на занаята така, че той да не се губи.“, каза майстора.

Той сподели, че ножарството е комплексен занаят, за който е нужно човек да разбира от много неща.  „Трябва да се разбира от металургия, кой метал за каква цел е подходящ,  защото стоманите са много видове и всяка една е подходяща за различни ножове. Човек трябва да се разбира и от термообработка, защото  правилната термообработка ти прави ножа добър. Нужно е да имаш познания и по дърворезба, за да може да избереш правилно дърво за съответния нож. За финал ножът може да бъде завършен, когато има кания (калъф). Хубаво е човек да има и минимални познания по дизайн.“, уточни Кирил Митрашков.

Освен основните събития, които са пленера в Сопот и ножаркия събор в Шипка, от гилдията имат идея да направят през следващата година и няколко мероприятия в Плевен и Стара Загора, както и в още няколко части на страната.

Интересните инициативи в град Шипка продължават и през следващата седмица. На 15 юли предстои да се проведе формата „Да открием богатство“ на Бузлуджа посветен на 155 години от гибълта на великия герой Хаджи Димитър. През следващите седмици всички желаещи ще могат да присъстват на  занаятите кошничарство и гранчарство, част от „Школото по занаяти“, а в периода от 6-ти до 10-ти септември в китното градче ще се проведе традиционното издание на „Шипка фест“.

Програмата на Ножарският събор продължава и днес със следните събития:

9 юли /неделя/

10:00 ч. Инкрустация и оформяне на дръжки с майсторите Слав Славов и Георги Иванов

11:00 ч. Направа и гравиране на кании с майсторите Тодор Марев, Стефан Сеферов и Васил Апостолов

13:00 ч. Награждаване на демонстраторите

14:00 ч. Свободна програма

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Фризьорка от Казанлък ще съдийства на международен фестивал на красотата и прическата

8707 | 12 септември 2024

Осем красавици от Казанлък се борят за короната в конкурса “Лице на Стара Загора - Област“

8062 | 12 септември 2024

Създават нова специализирана болница за рехабилитация в Павел баня

7869 | 11 септември 2024

Четири СПА хотела от региона станаха лауреати в престижен национален конкурс

7225 | 12 септември 2024

Задигнаха 5 бона от къща в Казанлъшко

5610 | 09 септември 2024

Запознайте се и активирайте приложението за достъп до пациентското си досие до 16ч. днес в Казанлък

5541 | 10 септември 2024

Поздравителна картичка с внушителни размери, зарадва рожденичка в Казанлък

4693 | 15 септември 2024

Задържаха 43-годишен шофьор в Източното с почти 2 промила алкохол

4164 | 13 септември 2024

“Арсенал“ кани на общоградски празник Казанлък

3913 | 15 септември 2024

Музика в музея: Мария Илиева с концерт в Художествената галерия на Казанлък

3275 | 10 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак