15:43 | 19 април 22 1069

Децата и младежите от „Работилница за мечти“ подредиха първа си самостоятелна изложба

Децата и младежите от „Работилница за мечти“ подредиха първа си самостоятелна изложба / Новини от Казанлък

В празник с много настроението се превърна откриването на първата изложба от рисунки на децата и младежите  от дневните центрове  за лица с увреждания „Работилница за мечти“ .

В сгушената зала „ Мара Чорбаджийска“ на ЛХМ „ Чудомир“ малките художници посрещнаха скъпи гости, дошли да видят техните светове „ с други очи“.

„Благодаря ви, че ми дадохте възможност да видя  света с други очи“, развълнувано каза по време на церемонията по откриването на изложбата директорът на ЛХМ „ Чудомир“ Добрина Чешмеджиева.

В навечерието на 43 годишния рожден ден на ЛХМ „ Чудомир“ тя и колегите й получиха от децата и младежите на ДЦДУ специален подарък- късче от огромното пано с дланите на децата на Казанлък.

С такъв дар от изложбата си тръгна и друг приятел на „Работилница за мечти“ –  председателят на фондация „Чудомир“ Борис Кърчев.

Сред гостите уважили експозицията „ С други очи“ бе и заместник-кметът по социалната политика в Община Казанлък Ахмед Мехмед, Зорница Антонова, началник отдел „ Социални дейности“ в Общината,  Даниела Русева- директор на Дирекция „Социално подпомагане“ в Община Казанлък, партньори и приятели на ДЦДУ, родители и граждани.

Идеята на тази изложба е да се покаже гледната точка на децата и лицата с увреждания и с поведенчески затруднения“, коментира пред журналисти Мараджиева.

По думите й изкуството в двата центъра се използва с терапевтична и със забавна цел, то може да достигне до всяко кътче на съзнанието и да даде възможност за изява на хората с проблеми. Никой не знае чий поглед върху света е правилният,  каза Веска Мараджиева и посочи, че според нея това е техният поглед, тъй като той е чист и необременен от нашето всекидневие.

„Тази изложба е толкова интересна, защото чрез нея ние можем да погледнем на света с други очи“, допълни тя.
Милият празник бе воден от  един от „ветераните в ДЦДУ – десетокласникът от Професионалната гимназия по лека промишленост Пенчо Василев. За него това бе също първа проява.

Музикален подарък към гостите и започващите Великденски празници направиха както младежите от Дневния център за пълнолетни лица и техните приятели от Защитеното жилище „Оптима“ в Дунавци, които представиха две свои песни, от които една авторска, така и двама млади китаристи -Божидар и Рафаил от Школата по китара, с ръководител Стефан Христов.

На финала имаше и подаръци за младите таланти на изобразителното изкуство.

Потребителите  от „Работилницата за мечти“ бяха отличени със специален плакет с лика на Чудомир, за активното участие в проявите от тазгодишните Чудомирови празници и специално за първата награда в Училището за карикатура на Митко Мараджиев.

От дългогодишните си приятели и  партньори от Младежкия център за развитие „Взаимопомощ“ ДЦДУ специален ваучер за закупване на различни материали  за рисуване.

Експозицията „С други очи“ не мина и без превърналите се вече във визитна картичка на „ Работилницата за мечти“ специални мъфини на Дани.

А тези, които отделят 15 минути време в дните около Великден и малко след това и посетят ЛХМ „ Чудомир“ ще могат да се насладят на  творбите на Николай, Пенчо, Галя, Адиле, Теодор, Светослав, Дилън, Митко, Теодора,  Христо, Юсеф, Мелиса, Йордан, Берг, Слави, Ивая, Сияна, Мария, Веско, Благовест.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10681 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8078 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4502 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3775 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3557 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3157 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2902 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2574 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2364 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2354 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак