15:03 | 16 септември 24 816

ИКТ Център отпразнува 10 години Детска академия по програмиране и роботика

ИКТ Център отпразнува 10 години Детска академия по програмиране и роботика  / Новини от Казанлък

10 години искрена любов и енергия, която само дете може да дари!

Увлечени в работа, отлагахме празнуването с желание да го направим блестящо, запомнящо се и незабавило. Но наближаващата учебна година и първите есенни дъждове ни накараха да побързаме и успяхме да се организираме за по-малко от седмица да отпразнуваме този значим Юбилей на 14 септември! Това се случи благодрение на светкавичния отговор на нашите приятели от организацията на събитието, които казаха: „Да, ще направим всичко възможно, за да са щастливи децата на своя Юбилей!“ А това бяха „Бутикови торти направени с любов“ на Таня, фотограф-дизайнерът Детелина Мирлева и фитнес залата „Crazy Fit” на Ваня! Благодарим им от сърце!

Поканихне основно учениците, които ще са в залата ни тази учебна година, както и обучителите им. Поздравяваме всички наши бивши ученици и преподаватели, не бяхте с нас физически, но присъствахте в снимки, видеа и презентации от нашата история и знайте, че винаги сте в сърцата ни! От настоящите ученици също имаше много отсътващи, защото беше кратък срокът на поканата и ваканцията беше все още факт 😊.

Щастливият ден започна с ярко слънце и голямо настроение в украсения за празника двор и зала на CrazyFit. Мястото избрах абсолютно с внушението, че много важно бъдещите програмисти да се грижат за своето здраве като разнообразяват принудителата работна стойка с физически упражнения. За сега няма как да го осъзнаят, но се забавляваха от сърце под ръководството на харизматичната Ваня, която създаваше атмосфета на празник и с украсата наоколо! Залата е оборудвана с разнообразни уреди за детски фитнес и упражнения!

Децата идваха с усмивки, повечето се познават от предната, а има и деца, които ще бъдат за 5-а учебна година при нас! Извиках за първа снимка децата, които са набори на Детската академия, т.е. навършили 10 тази година! Всъщност Детската академия започна през юни 2014 година по предложение на моята приятелка и колежка Ани Кадиева. На  Ани е идеята, както и изпълнението на обучение по програмиране на деца завършили 3-и клас през лятото на 2014 г. Тя беше и остава основният двигател на нашата дейност в областта на програмирането и ИТ.  Безкрайно й благодаря за тази идея и реализация, която ни даде възможност за щастливата среща с децата! Поради голям интерес, летният курс автоматично продължи през учебната 2014-2015 година с още деца на тази възраст. И така през следващите години ние не само обучавахме децата, а станахме близки, те искаха да продължат при нас, ние не искахме да се разделяме с тях и сътворихме още много обучения за деца на възраст първи до дванайсети клас, като бройката на учениците през учебно време надмина 60 и още толкова в лятната академия. Отначало обученията бяха свързани с програмиране. За да сме сигурни, че обученията ни са полезни, участвахме в национални състезания по програмиране – IT анайко, Знам и мога“ на ППМГ „Никола Обрешков“, Софтуниада. Нашите програмисти не само се предствяха отлично, но и печелиха местата от първо до трето! През 2017-а след колебания около няколо месеца стартирахме и Лего роботика през есента. В началото беше много трудно, но пък ентусиазъм имаше в излишък. И първият ни отбор RoboBUrborko  от деца основно от 4-и клас отидоха на Национално състезание „Роботика за България“ и завоюваха бронзова купа, победиха отбори на гимназисти от цяла България! Това преразказахме в нашата презентация за времето до 5-тата годишнина, която отпразнувахме подобаващо!

След това нашата „жива“ презентация продължи със значимите събития през последните 5, а най-вече последните 2 години. Продължихме с програмистите – 1-во, 2-ро, 3-то място, Грамоти за оригинална идея, Техническа трудност – много и всяка следваща година. Най-значимото за последното състезание – 1-во място за Кристиян Бозаджиев за 3-и клас за цяла България на Националното IT Знайко (миналата година беше 3-и сред второкласниците). И Светослав – най-добрият програмист сред четвъртокласниците за цяла България! Предната година три трети места, две с Грамоти за оригинална идея, две с Грамоти за техничаска трудност, както и 6 за отлично представяне. Всички тези резултати са от обученията на г-жа Ани Кадиева, г-жа Събина Иванова и инж. Радостина Кацарова. Новото предизвикателство за тази година е обучението „Създаване на сайтове и разработка на игри“ за 5-7- ми клас.

Продължихме с обучението „Образователна роботика с микроконтролер Arduino“, насочено към децата от 7-9 клас, което стартира точно след 5-тата ни годишнина с ръководител инж. Иван Рачев. Първите ни ученици са вече студенти и може би съвсем скоро и робоинженери! Обучението продължи с включване и в състезанието „Роботика за България“ през 2022 г. с един, през следващата година с два отбора и с Шампионска титла! Отборът Robo Lab най-добрият в България за 2023-а! Тази година отборът The Da Vinchies беше майсторът в управление на робота в Робо играта. Записваме ученици 7-10 клас с обучение в четвъртък 17-19 ч.

След Ардуино се върнахме на Lego роботиката. Тя имаше бурно развитие последните 5 години с много нови отбори, купи и награди. През 2021 отборът Vicky Bricky завоюва бронзовата купа, а през 2022-a същото щастие имаше и отборът Cyber Robo! И това не е всичко! Тази година Шампион стана най-младият ни отбор Robo Giga  с метори г-жа Даниела Бонева и г-ж Марияна Димитрова! Всички отбори бяха помолени за снимки!

Презентацията продължи с участието ни в Световната Лего лига – First Lego League FLL, в която участват ученици от 110 страни. България се включи през 2023 само и отново завоювахме място в нея с отбор Vicky Bricky. През тази състезателна година 2024-а бяха поканени само доказали се в Легороботиката отбори и ние участвахме с 2 отбора – Cyber Robo и Robo Clan, които се представиха достойно! Cyber Robo се класира 5-и на управлението на робота в робоиграта – изключително постижение за нашите петокласници в борба с гимназисти! Има още 1 място за Lego robotika.

Последваха слайдове с участието ни всяка година в технически панаири, седмица на програмирането, европейското събитие „Meet and code”, дни на Еразъм и др. След това с благодарност към хората, които ни подкрепяха през годините – Давид Холдинг АД, Ротари клуб Казанлък, Арсенал АД, Алтернатива за гражданите Казанлък, Кастамону АД. Последните слайдове показаха на учатниците перспективата за тях, когато пораснат – участие в професионален курс „Програмист“ с двуседмично обучение в европейска страна. Вече трето такова се провежда в ЦПО към ИКТ Център и е основно с ученици, преминали през Детската академия преди години.

Последваха игри и забавления, подготвени от фитнес-инструктора Ваня Чичкова, рисуване на лица … и изненадващи гости – учениците от курс „Програмист“ заедно с г-жа Ани Кадиева! И най-сладката част – тортата с изключителен и запомнящ се дизайн от майсторските ръце на Таня, майка на един от любимите ни ученици, вече студент Искрен Бакалов! И през цялото време се усмихваше не само обективът, а и фотографът с „връзки с госпожа Кацарова“ 😉- Дете Лина! Благодарим отново на всички замесени в събитието!

И най-много благодарности на нашите талантливи, ученолюбиви, мотивирани и забавни ученици през тази и предишните години, както и за техните родители, баби и дядовци. Както се казва тези деца са случили на родители! Всички да са здрави и да продължават вдъхновени в Живота!

Получихме много пожелания, много често за още 3 по 10 години?! Ама ние искаме 4 по10, за да стане Академията на половин век 😊!

Ако искате да участвате в Академията през следващите 40 години, потърсете ни в офиса на ИКТ Център, ул.“Искра“ 26, офис 27, 0878216023.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел  търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ на следните позиции:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ на следните позиции:

• БАРМАН/КА • СЕРВИТЬОР/КА (на бюфет или на свободна консумация) • ПОМОЩНИК СЕРВИТЬОР/КА ЗА ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ...

Работа 18/09/2024 гр.Казанлък
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел  търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Кухня“ на следните позиции:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Кухня“ на следните позиции:

• ГОТВАЧ/КА ТОПЛА КУХНЯ • ГОТВАЧ/КА СТУДЕНА КУХНЯ • ПОМОЩНИК ГОТВАЧ/КА (зеленчукоподготвително) • СЛАДКАР/КА •...

Работа 18/09/2024 гр.Казанлък
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „ХАУСКИЙПИНГ“:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „ХАУСКИЙПИНГ“:

• ХАУСКИЙПИНГ СУПЕРВАЙЗОР • Камериери стаи и камериери общи площи (С или БЕЗ ОПИТ) ЗА ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ ДОБРЕ...

Работа 18/09/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк пъб търси да назначи бармани и сервитьори

Ню Йорк пъб търси да назначи бармани и сервитьори

Ню Йорк пъб търси да назначи бармани и сервитьори. За информация на място в Ню Йорк пъб или на тел. 0888887525 ...

Работа 10/09/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Фризьорка от Казанлък ще съдийства на международен фестивал на красотата и прическата

9093 | 12 септември 2024

Осем красавици от Казанлък се борят за короната в конкурса “Лице на Стара Загора - Област“

8433 | 12 септември 2024

Четири СПА хотела от региона станаха лауреати в престижен национален конкурс

7617 | 12 септември 2024

Поздравителна картичка с внушителни размери, зарадва рожденичка в Казанлък

5956 | 15 септември 2024

19-годишната Рая Йовчева от Казанлък е участничка в музикалното шоу „Гласът на България“

5796 | 17 септември 2024

“Арсенал“ кани на общоградски празник Казанлък

5626 | 15 септември 2024

Нови наемни цени за гаражите в общинска собственост в Казанлък

4754 | 17 септември 2024

Задържаха 43-годишен шофьор в Източното с почти 2 промила алкохол

4456 | 13 септември 2024

С ритуал на приемствеността започна новата учебна година в Механото

4282 | 16 септември 2024

Казанлъшката перла “Оструша“ и мъглижката църква „Св. Великомъченик Димитрий“ участват в авторитетен архитектурен конкурс

3063 | 13 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак