13:43 | 13 септември 24 2947

Казанлъшката перла “Оструша“ и мъглижката църква „Св. Великомъченик Димитрий“ участват в авторитетен архитектурен конкурс

Казанлъшката перла “Оструша“ и мъглижката църква „Св. Великомъченик Димитрий“ участват в авторитетен архитектурен конкурс / Новини от Казанлък

Гробно-култов комплекс „Оструша“ край Казанлък и църквата „Св. Великомъченик Димитрий“ в гр. Мъглиж са сред участниците в тазгодишното шесто издание на конкурса „Български архитектурни награди“. Двата обекта се състезават в категорията „Опазване на културно-историческото наследство“.

Към момента 34 са допуснатите за участие проекти, които са разпределени в два отделни раздела „нови проекти“ и „културноисторическо наследство“. Официалната церемония по награждаване ще се състои на 19 септември в град София.

Автор на проекта за консервация, реставрация и социализация на Тракийска гробница и култов комплекс “Оструша” е арх. Петкана Бакалова, със сътрудник арх. Станислава Георгиева. Храмовият комплекс, който се намира в землището на с. Шипка е открит през 1993г. от Георги Китов. Състои се от две археологически структури – храм, запазен с малка височина на суперструкцията, с площ от около 100 м2 и централна монолитна гробна камера – саркофаг. В края на април т.г. „Оструша“ отвори врати за посетители, напълно реставрираната и социализирана.

Проектът за реставрация на църквата „Св. Великомъченик Димитрий“ в Мъглиж е дело на арх. Милен Маринов. Храмът е построен през 1891 г. от майстор Генчо Новаков-Малкия от Трявна, ученик на майстор Генчо Кънев. Камбанарията е късна, строена от местни майстори след 1912 г., а оригиналния иконостас е дело на Генчо Новаков около 1907-1908 г. В Светата обител са запазени иконостасите икони, рисувани от известния габровски художник Рачо Тихолов. Църквата има три конхиална с купол и камбанария на запад.

„Български архитектурни награди“ е значим професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство у нас без значение на техния бюджет, размер или функция. Конкурсът има за цел да популяризира най-стойностните реализирани архитектурни проекти, като отличи техните автори – архитектите и уникалността на идеята им с акцент върху качеството на архитектурата, естетиката и използваните иновации.

Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Министерството на културата (МК).

Снимка: Църква „Св. Великомъченик Димитрий“ гр. Мъглиж - Камара на архитектите в България

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Фризьорка от Казанлък ще съдийства на международен фестивал на красотата и прическата

8892 | 12 септември 2024

Осем красавици от Казанлък се борят за короната в конкурса “Лице на Стара Загора - Област“

8257 | 12 септември 2024

Създават нова специализирана болница за рехабилитация в Павел баня

8062 | 11 септември 2024

Четири СПА хотела от региона станаха лауреати в престижен национален конкурс

7448 | 12 септември 2024

Поздравителна картичка с внушителни размери, зарадва рожденичка в Казанлък

5518 | 15 септември 2024

“Арсенал“ кани на общоградски празник Казанлък

5127 | 15 септември 2024

Задържаха 43-годишен шофьор в Източното с почти 2 промила алкохол

4312 | 13 септември 2024

С ритуал на приемствеността започна новата учебна година в Механото

3706 | 16 септември 2024

Казанлъшката перла “Оструша“ и мъглижката църква „Св. Великомъченик Димитрий“ участват в авторитетен архитектурен конкурс

2948 | 13 септември 2024

Камион блъсна възрастна жена в Източното на Казанлък

2850 | 16 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак