16:33 | 04 септември 24 3828

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов” / Новини от Казанлък

През вчерашния 3-ти септември, в Музея на фотографията бе открита изложбата "До Антарктида и назад с любов”. Тя е първа самостоятелна изложба за авторката ѝ, кореняк казанлъчанката Радка Данаилова, позната в родния си град и като носителката на приза Царица роза 1997г. Камерната зала на Музея се оказа тясна за приятели, роднини и любители на фотографията, дошли да почерпят знания и наслада на всеки кадър, миг и кътче, заснет от обектива на любител-фотографа.

„За мен фотографията не е просто хоби. Тя е магия и страст. Когато снимам изпадам в състояние на друга реалност и съм много щастлива, че това което виждам през обектива мога да го покажа на всички вас“, сподели с нескрито вълнение пред гостите си Радка Данаилова.

Екзпоцицията е посветена на българските полярни експедиции и научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ и е осъществена със съдействието на Българската телеграфна агенция. Царица Роза 97 сподели, че двигател за реализирането на изложбата е бил ген. директор на БТА Кирил Вълчев. Неговата идея е била чрез 32 кадъра преди 32-та експедиция да подпомогне и популяризира дейността на екипажа на Първия военно научно-изследователски кораб на България, както и на учените, които работят на Антарктида.

Заснета е в продължение на две години.

Авантюристично и като за сценарии на филм започва историята на изложбата "До Антарктида и назад с любов”. На 27 декември 2022г. Царица Роза изпраща своя съпруг, командирът на кораба при последните две експедиции капитан II ранг Николай Данаилов, който също присъства на откриването на изложбата в Казанлък.

Радка Данаилова не успява да свикне с дългата раздяла, която има със съпруга си и предприема „пътуването на живота си“, както сама го определи. Стига от Варна до Пунта Аренас, Чили, където го посреща от първата му мисия.

„Надявам се да усетите емоциите, които са бушували в мен, когато съм заснела кадрите. Всеки път, когато ги видя се вълнувам и преживявам всичко отново. Фотографията ме срещна с много нови хора и ме заведе на много прекрасни места, и съм щастлива, че ме отведе тук, в моя роден град.“, разказа авторката.

Изложбата “До Антарктида и назад с любов”, представена за първи път в град Варна през изминалата година, преплава почти 40 000 км на борда на българския военен научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, достигна бреговете на красивия леден континент Антарктида и българската база „Свети Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Пристана за кратко в аржентинския град Комодоро Ривадавия, където беше част от културните събития на града и през пролетта се завърна отново у дома.

Изложбата бе уважена и от за.-кмета на Казанлък Сребра Касева, която представи новия директор на Музея на фотографията Стоянка Кънчева. „Надявам се заедно да направим това място още по-красиво и да споделяме опита, който имаме, идеите, които имаме, и да вървим напред.“, каза новият директор.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Фризьорка от Казанлък ще съдийства на международен фестивал на красотата и прическата

8704 | 12 септември 2024

Осем красавици от Казанлък се борят за короната в конкурса “Лице на Стара Загора - Област“

8062 | 12 септември 2024

Създават нова специализирана болница за рехабилитация в Павел баня

7867 | 11 септември 2024

Четири СПА хотела от региона станаха лауреати в престижен национален конкурс

7222 | 12 септември 2024

Задигнаха 5 бона от къща в Казанлъшко

5609 | 09 септември 2024

Запознайте се и активирайте приложението за достъп до пациентското си досие до 16ч. днес в Казанлък

5541 | 10 септември 2024

Поздравителна картичка с внушителни размери, зарадва рожденичка в Казанлък

4676 | 15 септември 2024

Задържаха 43-годишен шофьор в Източното с почти 2 промила алкохол

4164 | 13 септември 2024

“Арсенал“ кани на общоградски празник Казанлък

3879 | 15 септември 2024

Музика в музея: Мария Илиева с концерт в Художествената галерия на Казанлък

3275 | 10 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак