13:11 | 25 юли 24 7098

Общински съвет-Казанлък отказа изграждането на фотоволтаична централа край Черганово

Общински съвет-Казанлък отказа изграждането на фотоволтаична централа край Черганово / Новини от Казанлък

Черганово ликува. Те извоюваха искането си. С решение на Общински съвет-Казанлък, инвестиционната идея за изграждане на фотоволтаична централа в землището на с. Черганово, местността „Каракос“ на площ от 826 дка от фирма „Актив Енерджи“ ООД, отпадна. С дълъг дебат, но и единомислие сред съветниците, премина гласуването на т.12 от Дневния ред "Изразяване на предварително съгласие/несъгласие за учредяване на възмездно право на строеж за изграждане на фотоволтаична централа върху 7 бр. поземлени имоти с посочени идентификатори - публична общинска собственост, находящи се в землище на с. Черганово". Силни аплодисменти от чергановци, които присъстваха в залата на днешната сесия, зазвучаха, след като с 29 гласа "За" и 2 гласа "Въздържал се" бе отказано инвестиционното намерение на софийските предприемачи.

Още по темата: Фирма иска 826 декара за фотоволтаици край Черганово

Председателят на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов поясни, че „когато инвеститорът е заявил своето желание към кмета, кметът е обвързан от закона да го внесе в Общински съвет, и Съветът да реши дали да подкрепи тази идея или не.“

Точката бе със заложени два варианта на гласуване – за издаване на право на изграждане на фотоволтаична централа, и вариант две – за отказ. При гласуване, че Общински съвет-Казанлък отказва да даде разрешение, беше събран необходимият кворум – над 25 гласа и не се стигна до гласуване на първия вариант.

Нарочните комисии на Общински съвет-Казанлък, които са разгледали инвестиционното предложение, също не са подкрепили доклада.

Още по темата: Чергановци с подписка против фотоволтаичната централа

Изказвания направиха съветниците Иван Лапчев, Стоян Чачкаров, Пламен Караджов, Младен Желев, Живка Железова, Симеон Шопов и кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

„Нашето предложение, което е базирано на вас, жителите на Черганово, които се обявяват против изграждане, е ние, общинските съветници да гласуваме да не се даде съгласие за учредяване на възмездно право на строеж на ВЕЦ-овете“, заяви представителят на Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" Иван Лапчев.

Пламен Караджов също изрази мнението си от трибуната на местния парламент:„Като Председател на групата на БСП ви казвам, че мен не ме интересува какъв е плюсът, какво предлага тази фирма, не ме интересува плюсът на развитието на фотоволтаиците. Тук, в тази зала, ме интересува какво искат жителите на с. Черганово. Бях поканен на среща, бях запознат, чух какво искат. Единственото нещо, което ни остава, е да гласуваме така, както искат жителите на село Черганово."

Изказването на Караджов бе последвано от аплаузи. Той подкрепи думите си с пример за съседна община, която силно развива фотоволтаичната промишленост, и заяви несъгласието си Казанлък да върви в тази посока.

Преди да бъде преминато към гласуване, Младен Желев заяви, че групата на ПП ГЕРБ няма да подкрепят инвестиционното предложение на „Актив Енерджи“ ООД, и без техните гласове, няма как да има мнозинство: „Ние от ПП ГЕРБ сме последователни и се вслушваме в общественото мнение. И този път ще го направим и няма да подкрепим тази инвестиция. За приемане на точката са необходими 25 гласа, а без нас няма как да се случи."

Общинският съветник от ПП „Има такъв народ“ Живка Железова посочи вредите върху човешкото здраве при изграждане фотоволтаичен парк на голяма площ, което мнение не бе подкрепено от Стоян Чачкаров от ПП „ГЕРБ“.

Припомняме, че чергановци бяха депозирали подписка с 428 подписа, с която се обявяват срещу изграждането на фотоволтаична централа. Подписка с несъгласие внесоха към Общински съвет-Казанлък и ловната дружинка на Черганово. Входирано отрицателното становище има и от името на кмета Славка Костадинова.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10681 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8078 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4502 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3775 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3557 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3157 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2902 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2574 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2364 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2354 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак