15:53 | 22 юли 24 5481

Пропуск, недоглеждане или съзнателно заблуждение? Или просто .. бизнес?

Пропуск, недоглеждане или съзнателно заблуждение? Или просто .. бизнес? / Новини от Казанлък

На предстоящата сесия на Общинския съвет в Казанлък този четвъртък- 25 юли,  общинските съветници ще разглеждат казус, който на пръв поглед изглежда частен. Но само на пръв поглед.

 Всъщност е  сериозен казус, с много предистория, оповестена и неоповестена,  и в никакъв случай- частен. А казус от обществено значение, касаещ  отношения между Община и фирма, маниер и стил на правене на политика, на конкурси и търгове в общината.

Представители на фирмата “КЕЙ ДЖИ КАЗАНЛЪК“ ООД, в лицето на Константин Костов и Георги Георгиев са депозирали Искане в Общинския съвет на Казанлък, както и до съответните политически групи в него.

В Искането си двамата бизнесмени атакуват решение на местния законодателен орган №63 от 29 февруари тази година и настояват съветниците да оттеглят  решението си, както и да задължат Кмета на Община Казанлък да продължи конкурсната процедура за провеждане на публично оповестен конкурс за учредяване право на строеж на 52 броя надземни гаражни клетки, както и да сключи договор със спечелилия участник в конкурса, а именно “КЕЙ ДЖИ КАЗАНЛЪК“ ООД.

Като основание за Искането си от фирмата  се позовават на чл.156 от АПК /Административно-процесуалния кодекс/.

В депозирането Искане до Общинския съвет от фирмата настояват също съветниците да сезират и Окръжната Прокуратура  в Стара Загора, като настояват тя  да извърши проверка по случая и да установи има ли извършено престъпление по служба от член на състава на комисията, провела конкурса за гаражите или от друго длъжностно лице, имащо отношение към събирането и съхраняването на конкурсната документация.

Искането на фирмата е от 8-ми юли тази година.

Визираното в Искането  решение на Общинския съвет от 29-ти февруари тази година, с което се прекратява конкурсната процедура е обжалвано по съдебен ред от „Кей Джи Казанлък“ ООД.

Мотивът  на фирмата за това е , че с приемането му се цели заобикаляне на закона и постигане на противоправен резултат, а не точно спазване на процедурните правила за провеждането на конкурсна процедура.

Според Константин Костов и Георги  Георгиев, в хода на  съдебното дело е  установен нов факт и „евентуално данни за извършено престъпление от служители на общинската администрация, провела и/или контролирала конкурсната процедура“, пишат в официалното си писмо до съветниците  двамата.

В писмото си те описват цялата хронология на конкурсната процедура, открита с Решение № 519 на Общински съвет – Казанлък, проведено на 30.09.2021 година.

Решението е за провеждане на публично оповестен конкурс за учредяване право на строеж на 52 броя надземни гаражни клетки, всяка  със застроена площ 21 кв.м.

 Конкурсната процедура се провежда от Община Казанлък, тя определя условията, параметрите на конкурса, критериите за избор на спечелилия  участник, конкурсната комисия дори. Тя е тази, която и разгласява по съответния законов ред публичния конкурс.

„КЕЙ ДЖИ КАЗАНЛЪК“ ООД  участва в процедурата,  при това класирана на първо място.

„Вместо да проведе и довърши до край процедурата и да сключи договор със спечелилия участник, за периода от 2021г. до настоящия момент Кметът на Община Казанлък инициира три пъти прекратяването на тази процедура, с цел отстраняването на „КЕЙ ДЖИ КАЗАНЛЪК“ ООД от същата“, пишат в писмото си до Съвета  двамата бизнесмени.

Година по-късно,  през 2022г. въз основа на доклад на Кмета на Община Казанлък, Общинският съвет в Казанлък, с мнозинство, доминирано от ГЕРБ и ДПС,  приема  друго решение, с което процедурата се прекратява, поради допуснато нарушение при провеждането й.

От фирмата обаче жалят това решение като незаконосъобразно.

На свой ред Административният съд в Стара Загора постановява, че конкурсната процедура е законосъобразна и отменя решението на Общинския съвет.

Първоинстанционното решение е обжалвано от Община Казанлък пред ВАС, който потвърждава незаконосъобразността на административния  за прекратяване на процедурата.

Съгласно  това решение на Съда, би следвало кметът  Галина Стоянова да довърши конкурсната процедура и да сключи договор със спечелилия участник.

 Това обаче не се случва.

Вместо това, година по-късно, през 2023 година, със заповед на кмета на Община Казанлък,  за втори път се прекратява  конкурсната процедура.

Прекратяването на процедурата става малко след края на местните избори миналата есен.

Основанието  за тази кметска заповед за прекратяването на конкурсната процедура за гаражите е  „допусната грешка в процедурата по провеждане на конкурса“.

От „Кей Джи Казанлък“ ООД отново жалят кметската заповед. Мотивът им е същият- заповедта е нищожна и незаконосъобразна.

Образува се  ново, поредно дело в Административния съд в Стара Загора. Съдът постановява, че издадената от Кмета на Община Казанлък заповед е нищожна.

И отново, съгласно  това поредно решение на Съда би следвало да се  довърши конкурсната процедура и  кметът да сключи договор със спечелилия участник.

Това не се случва отново.

Годината вече е 2024 година.

Кметът на Община Казанлък за трети път твърди, че организираната от него, с негова заповед  конкурсна процедура е незаконосъобразна и следва да бъде прекратена, за което внася и доклад в Общинския съвет на Казанлък.

Мнозинството съветници там приемат поредното  Решение №63, взето на заседанието им от 29.02.2024 година.

Мнозинството съветници се произнасят положително по кметския доклад за  прекратяването на конкурса. Отново с гласовете на ГЕРБ, ДПС и частична подкрепа от БСП и въздържали се от „Алтернативата на гражданите“. Против са ПП „Възраждане“, ИТН, но само един от тях, тъй като другият обявява конфликт на интереси и не участва в гласуването, ПП-ДБ.

От фирмата отново жалят поредното решение.

И оттук тръгва разплитането на възела:

 От съдебното  обжалване всъщност  се установяват нови факти, които по думите на представителите на „Кей Джи Казанлък“ и  както пишат в писмото си, „съществено променя фактическата обстановка и може би покрива състава на длъжностно престъпление, извършено вероятно от служител на общинската администрация“.

От фирмата определят като „ невярно и заблуждаващо“  твърдението, изложено в мотивите в Доклада на Кмета, въз основа на който е прието и горепосоченото решение, че: „Комисията въобще не е изпратила за публикуване на обявление в местен вестник …“.

Оказва се обаче, че това не е съвсем така:

Фактите:

В брой 21 от 08.10.2021 година на местния вестник „Искра“, е публикуван пълният текст на Решение № 519/30.09.2021 г. на ОбС Казанлък за откриване на конкурсната процедура, съдържащ и обявление за конкурса за гаражите.

В брой от 28.10.2021г. на централния вестник „24-часа“ също е  публикувана обявата за откриване на конкурсната процедура.

Там обаче погрешно е посочен номер на  друго решение – „1163/26.09.2019г.“, но съдържанието на решението, с всички елементи на конкурсната процедура, е вярно отразено.

От фирмата представят тези две публикации  на общинската администрация и на Общинския съвет, в опит да се защитят и финализират процедурата.

От двете институции обаче становището е, че обявлението в местния вестник „Искра“ не представлява разгласяване на конкурсната процедура.?

Вместо проверка по случая и установяване  на пълното съдържание на административната преписка, кметът на общината пише в доклад до общинските съветници, че е налице пропуск в процедурата и същата следва да се прекрати, на база на което се взема и съответното жалено от „Кей Джи Казанлък“ ЕООД Решение 63 от 29 февруари т.г.

Оказва се обаче, че такъв пропуск няма.

Но има казус вестник „Долина“.

В брой от 28.10.2021 година на местния вестник „Долина“, на стр.6 е публикувана обявата за откриване на конкурсната процедура, съгл. Решение № 519/30.09.2021 г. на Общински съвет Казанлък, като действително погрешно е посочен номерът на друго решение – „1163/26.09.2019г.“, но съдържанието на решението, с всички елементи на конкурсната процедура, е вярно отразено.

Същата история като във в. 24 часа.

Тази валидно извършена публикация  странно  е „изчезнала“ от административната преписка през 2023 година,  две години след обявяване на спечелилия участник и приключване на първото съдебно оспорване на първото решение на ОбС Казанлък, за прекратяване на процедурата.

И именно „изчезването й“ дава повод на кмета да поиска прекратяване на конкурса, именно с мотив, че  не обявен по законовия ред, с което Общината печели и последното дело.

От „Кей Джи Казанлък“ ООД твърдят, че не са подозирали за публикация във в.“Долина“.

 Посъветвани са обаче да търсят и изровят всичко в местната преса. По неофициални канали до тях стига информация, че такава публикация съществува.

 Намират я .

 В течението на в. „Долина“.

 При това заплатена от Общината. С  фактура.

Тоест… публикации за конкурса има. Конкурсната комисия е изпратила обявление за конкурса, при това не в един, а в два местни вестника.

Почти три години след публикуване на обявата,  в общинската администрация си .. спомнят за публикацията.

 Тя не се отрича вече и от самия кмет на Общината Галина Стоянова.

 В специален доклад, в отговор на Искането на фирмата „Кей Джи Казанлък“ ООД за отмяна на решение 63 от 29 февруари тази година, Стоянова пише до общинските съветници, че „Видно от представения препис на в. „Долина“ бр. 19 от 28.10.2021 год. такава публикация има“.

 В 3 страничното писмо до съветниците, което те ще трябва да разглеждат също на предстоящата сесия в четвъртък, кметът на свой ред упреква „Кей Джи Казанлък“ ООД, че прави внушения и „манипулативни и тенденциозни  твърдения“.

Писмото е  обилно откъм цитати на изречения от Искането на фирмата  и последващи обяснения и твърдения, цитати на взети решения и на членове и алинеи от Наказателно-процесуалния кодекс.

В писмото си Стоянова призовава фирмата да сезира компетентните органи, след като има информация за извършено престъпление.

„И тук отново възниква въпроса, защо заявителят прави своите искания чрез общинския съвет, а не по надлежния ред“, пише кметът Стоянова.

 На финала в  писмото си до съветниците тя ги приканва да не оттеглят  взетото си Решение 63 от 29-ти февруари тази година, с което се прекратява конкурсната процедура за преотстъпеното право на строеж на „Кей Джи Казанлък“ ООД за  52  монолитни гаража.

Кметското писмо е разпратено от служебната поща на Общинския съвет до общинските съветници на практика в последния ден от заседанията на Постоянните комисии  в него и то не е обсъждано от тях. Съветниците  ще трябва да го обсъждат в движение или да се произнасят по него по политическа целесъобразност, други съображения или принципно и по съвест.

В същото време Искането на „Кей Джи Казанлък“ ООД от 8-ми юли на свой ред  бе поставено за обсъждане в постоянните комисии на Общинския съвет през миналата седмица, когато бяха редовните им заседания.

В тях общинските съветници бяха разделени по отношение на исканата отмяна на Решението им от фирмата. Други бяха разколебани с мотив, че им е нужна още информация, трети бяха категорични, че фирмата ще изгуби и не бива общината да плаща 10 хиляди лева за съдебните разноски, които пари били обществени пари.

Част от съветниците в частни разговори признават, че ще гласуват политически,  в замяна на друг вид политическа подкрепа.

Отвъд деловитостта и фактологията на спорния казус, остават поредица въпроси:
Чийто отговори е добре  гражданството и бизнесът да научат.

По неофициална информация именно от искане на пари, /на два пъти по 10 хиляди евро/ и оповестено това искане в пост във Фейсбук, е заплетен казусът „гаражи на „Кей Джи“/ и се точи вече трета година.

Съдебно.

До момента, по неофициална информация, споделена и от двете страни обаче, съдебните разходи по делата за гаражите са за  над 10 хиляди лева. Ще ги плаща загубилият окончателно.

Рекапитулация:

Различни могат да са критериите и категориите, на база, на които общинските съветници ще вземат поредно решение по казуса в четвъртък, 26-ти юли.

Те биха могли да бъдат:

Пари, политическа лоялност, политическо прегърбие,  пазар, изнудване, страх, принципност,  справедливост, защита на обществен и граждански интерес.

Каквото и да е то,  за него ще са нужни 19 гласа от общо 37 съветника.

Отвъд деловитостта и фактологията на спорния казус, остават поредица въпроси:

Чийто отговори е добре  гражданството и бизнесът да научат.  

  • Кой, как и защо е решил да скрие тази обява? Скрита или забравена е ? , Наредено ли му е от някой? И ако да- от кой?  С каква цел?
  • Кой е разпоредил публикацията?
  • По чие нареждане е „изчезнала“ или забравена обявата, е също интересен въпрос?
  • Кой първоначално е констатирал тази липса?
  •  Проверявано ли е дали е платена съответно и таксата за тази публикация  и от кого е съхраняван съответно архива за конкурса, кой е докладвал на кмета за това?
  •   Има ли неизпълнение на задължения от страна на общински служители?
  • Това немарливо отношение или съзнателен пропуск е на някой в администрацията?
  • За превишаване на права или  за некомпетентност става дума? И от кого?
  • Кой има интерес и защо публикацията във в. „Долина“ е „спестена“ пред Съда?

           И пред общинските съветници?

  • И най- накрая, търсен съзнателно резултат  ли е –  да се прекрати конкурсната процедура и да не се сключи договор със „Кей Джи Казанлък“ ООД? И от кого? И по какви причини?
  • Това частен случай ли е или маниер и отношение към бизнеса, практика?
  • За преднамереност или злонамереност се касае?

        Или е ..просто бизнес, както биха казали хората.

Логични въпроси, липсата на отговори на които обаче водят до съмнения за порочни практики, които могат да са само в ущърб на гражданите и бизнеса, на общината. И пораждат купища съмнения.

Как ще подходят към това искане на фирмата общинските съветници на Казанлък, не е ясно.

Дали ще чуят  и вземат предвид мотивите и на двете страни  и какво и как  ще отсъдят?

Ясно е обаче друго:

Че начинът, по който се правят конкурсните процедури и всичко що е бизнес тук, следва да е прозрачно, с ясни правила и  еднакви мерки и теглилки за всички участници. От всички страни на бизнеса и администрацията.

В противен случай остава усещането за  Нещо друго.

Което пречи Общото да върви напред.

А нали всички обществени клетви са в името на Общото.?

Благо.?

Деляна Бобева

 

Платена публикация

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10681 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8078 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4503 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3775 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3557 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3157 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2902 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2574 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2364 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2354 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак