16:15 | 20 юли 24 4184

Родолюбиви българи от цялата страна се включиха в чествания за 156-ата годишнина от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета

Родолюбиви българи от цялата страна се включиха в чествания за 156-ата годишнина от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета / Новини от Казанлък

Родолюбиви българи отдадоха почит днес пред подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и смелите четници. Вече 156 години се прекланяме пред героизъма и безграничната любов на героите, дали живота си за свободата на отечеството ни.

За хайдутите и смелите народни закрилници, слово произнесе д-р Чавдар Ангелов директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

„Навършват 156 години от легендарния поход на обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Днес, на Илинден се навършват 156 годни от деня, в който е извършено погребението на тленните останки на войводата Хаджи Димитър Асенов и неговите 28 четници, които в последното си сражение, разиграло се тук два дни по-рано, губят живота си за род и родина. Това е свято място, осветено с кръвта на тези наши национални герои.“, каза д-р Чавдар Ангелов.

Той заяви, че двамата войводи, могат да бъдат поставени редом с личности като Васил Левски, Христо Ботев, Гоце Делчев, Дамян Груев, Тодор Александров, които заемат челни места в българския национален пантеон. Със своето смело действие през лятото на 1868 г. те показват, че България и българите са готови да се борят за своята Свобода и Независимост.

Д-р Чавдар Ангелов отбеляза, че похода, който започва на 6 юли и приключва в последните дни на месеца, с пленяването на последната голяма група четници в сливенския балкан, може да се определен като неуспешен. През това кратко време, четниците водят 5 тежки сражения, в които впечатляват своя противник с добрата си организация, а изследователите не случайно казват, че това е първия български организиран отряд.

„На Бузлуджа се създава първата от дългата  поредицата епопеи, а именно Бузлуджанската епопея. 8 години по-късно на съседните върхове Шипка, Свети Никола и Орлово гнездо, българските опълченци, сред които има и оцелели четници на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, правят втората епопея – Шипченската, редом с войните от тогавашната Руска императорска армия на чело с Генерал Столетов. Години по-късно се раждат следващите епопеи при Сливница и Одрин.“, заяви директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

Той подчерта, че днес трябва да бъде отбелязано още едно знаменателно събитие свързано по един или друг начин с Хаджи Димитър, а именно избухването на Илинденско-Преображенското въстание от 20 юли 1903 г., организирано от Тайната македоно-одринска революционна организация, в което участват хиляди българи, сред които е и племенника на Хаджи Димитър, Кръстьо Ангелов, който е син на по-големия му брат Петър. От семейството на Хаджи Димитър има още 5 негови племенници, които в годините след Освобождението на България продължават да работят за обединението на българския народ.

Д-р Чавдар Ангелов заяви, че е важно да помним и познаваме тези родолюбци, както и да вземаме пример за това, което са правили.

Честването започна с панихида в памет на героите, отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Панкратий и йеромонах Калиник от Шипченския манастир. С едноминутно мълчание бе отдадена почит към загиналите от Бузлуджанската епопея от 1868 г. В ритуала по отдаване на почит към героите на България участваха военният духов оркестър и представителна рота на 61 Стрямска механизирана бригада с бригаден генерал Маргарит Михайлов. Поднесени бяха венци и цветя пред легендарния паметник на местността „Бузлуджа.

Възстановка – спектакъл на трагичните събития и битката между четниците и турската потеря представи Национално дружество „Традиция“, подготвена от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк – Казанлък“. В нея участие взе и Царица Роза 2024 Неделина Неделчева, която влезе в ролята на самодива.  Сценарият за тежкото сражение е дело на Николай Байнов, председател на РК „23 ПШП - Казанлък“.

„Събития като днешното дават знак на онези които ни разделят, че това е невъзможно. Колко и да се опитват, те си остават малцинство. Мнозинството -българите, народа, ние, сме тези, които винаги ще браним България защото ние я носим в сърцето си.“, каза кмета на Казанлък Галина Стоянова, която бе сред официалните гости на честването.Тя поздрави участниците във възстановката – спектакъл за добрата организация и чудесно изпълнение и ги отличи с грамоти и ваучери.

Със свое изпълнение, в тържествената част се включиха децата от групата за художествено слово към Народно читалище „Пробуда“ в село Копринка с художествен ръководител Мария Желева. Честванията завършиха с освещаване на традиционния обреден курбан.

Събитието бе уважено от Народния представител Илиана Жекова, председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, полковник Димо Гюдженов заместник-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, командири на военни формирования от бригадата, Петко Карагитлиев - заместник-областен управител на област Стара Загора, зам.-кмета на Община Кюстендил Росица Плачкова, зам.-кмета на Община Троян Вероника Тодорова, общински съветници от Общински съвет – Казанлък, общественици, представители на патриотични организации и родолюбиви граждани.

Организатори на тържествените чествания за Хаджи Димитър и неговата чета по традиция са Община Казанлък, Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк“, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ и Исторически музей „Искра“.

Днес по-рано през деня бяха поднасяне цветя в знак на признателност пред паметната плоча на Стефан Караджа на бул. “23 Пехотен Шипченски полк”, пред паметника на Христо Янъков и Стефан Орешков на площад “Севтополис” както и пред Паметника на загиналите казанлъчани през войните в парк “Розариум”.

Още много снимки може да видите в галерията ни Възстановка – спектакъл “Подвигът на Хаджи Димитър и неговата чета“ от НД „Традиция“ 2024

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10681 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8078 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4501 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3775 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3557 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3157 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2902 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2574 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2364 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2354 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак