16:37 | 11 юли 24 4579

Монументът на “Бузлуджа“ е на 5-то място в класация за най-красивите изоставени сгради в света

Монументът на “Бузлуджа“ е на 5-то място в класация за най-красивите изоставени сгради в света / Новини от Казанлък

Класацията се базира на хаштагове в Инстаграм, търсения в Гугъл и гледания в TikTok

Паметникът на "Бузлуджа" попадна в топ 5 на най-красивите изоставени сгради в света. Класацията е направена през юни от застрахователно дружество и се базира на хаштагове в Инстаграм, търсения в Гугъл и гледания в TikTok. Така тя още веднъж потвърждава, че паметникът, построен за славата на комунистическата партия, е една от най-големите атракции и най-желаната дестинация за чуждите туристи.

Заради своята сюреалистична архитектура и засилваните представи за преживяване, най-големият идеологически монумент на комунистическия режим в България - паметникът на "Бузлуджа" предизвиква голям интерес.

"От една страна имаме огромен световен интерес, а от друга страна невъзможност - той да се задоволи и да бъде използван за развитието на региона", разказва арх. Дора Иванова, Фондация ''Бузлуджа''.

През 2021 подобният на гигантска летяща чиния монумент придоби статут на недвижима културна ценност от национално значение. Въпреки че паметникът е затворен, близо 50 хиляди души ежегодно го посещават - отвън.

"За да се отвори, това е решение на собственика - в лицето на държавата. И тя вече може да спре да бъде изоставена и да отвори врати за посетители", посочи арх. Дора Иванова, Фондация ''Бузлуджа''.

От Фондация "Бузлуджа" имат за цел да обезопасят и консервират паметника и той да стане достъпен.

"Целта е "Бузлуджа" да се стабилизира, да се запази и да се преизползва като място за културни мероприятия, място за събития и експозиция, която да разказва всички тези истории и всички тези противоречиви мнения за миналото".

Построен за 14 милиона лева народни пари за Дом паметник на БКП и след 1989 година - изоставен - така звучи кратката история на момумента, които и днес предизвиква полюсни реакции.

"Ние не можем да избягаме от миналото си, не можем да го изтрием, това, което можем да направим е да го преосмислим, да го критикуваме, да го използваме за образователни, за туристически цели, да анализираме, това, което се е случило и да дадем информацията на следващите поколения, за да вземем по-добри решения за бъдещето, да не повтаряме грешките и да оценяваме демократичното общество, което имаме днес", обобщи арх. Дора Иванова, Фондация ''Бузлуджа''.

В класацията за най-красиви изоставени сгради "Бузлуджа" е на 5-то място. Под номер 4 е Канфранк, втората по големина гара в Европа, на границата между Франция и Испания, добива популярност през Втората световна война, когато става свидетел на арести, шпионаж и трафик на злато. Изоставена през 70-те години на миналия век, а днес е хотел. На трето място е германска болница, в която е лекуван включително и Хителр.
Изоставена метростанция в Париж, действала само 16 години попада под номер 2 в класацията. А на първо място е една от най-големите шпионски станции в света от времето на Студената война. Сградата е построена върху изкуствен хълм, известен като Дяволската планина.

bntnews.bg

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Фризьорка от Казанлък ще съдийства на международен фестивал на красотата и прическата

8711 | 12 септември 2024

Осем красавици от Казанлък се борят за короната в конкурса “Лице на Стара Загора - Област“

8063 | 12 септември 2024

Създават нова специализирана болница за рехабилитация в Павел баня

7872 | 11 септември 2024

Четири СПА хотела от региона станаха лауреати в престижен национален конкурс

7228 | 12 септември 2024

Задигнаха 5 бона от къща в Казанлъшко

5613 | 09 септември 2024

Запознайте се и активирайте приложението за достъп до пациентското си досие до 16ч. днес в Казанлък

5544 | 10 септември 2024

Поздравителна картичка с внушителни размери, зарадва рожденичка в Казанлък

4709 | 15 септември 2024

Задържаха 43-годишен шофьор в Източното с почти 2 промила алкохол

4165 | 13 септември 2024

“Арсенал“ кани на общоградски празник Казанлък

3931 | 15 септември 2024

Музика в музея: Мария Илиева с концерт в Художествената галерия на Казанлък

3277 | 10 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак