14:03 | 09 юли 24 5248

Софиянци ремонтират покрива на шипченския храм “Успение Богородично“

Софиянци ремонтират покрива на шипченския храм “Успение Богородично“ / Новини от Казанлък

Търсят се доброволци за довършването на реконструкцията по покрива на храм „Успение Богородично“ в гр. Шипка. Близо месец след опустошителната буря, която порази Шипка на 13-ти юни, започна възстановяването на 180-годишния храм. Доброволци от София започнаха подмяната на счупените керемиди и очакват помощ от местните този уикенд.

Група софиянци, начело с Иван Герасимов, започнаха реставрацията по покривната част на шипченския храм през изминалия уикенд. Всички керемиди биват пренареждани, а изпочупените от силната градушка - подменяни. Работата е започната от по-засегнатия скат на покрива – северният. Вече е отремонтирана половината част от него, близо 110кв. За подновяването му, досега са използвани 1500 керемиди, дарени от добродетели.

Предстоящите почивни дни, момчетата плануват да довършат започнатото и да преминат към южния скат, по който щетите са по-малки. Млада двойка от София и семейство от Стара Загора са предоставили безкористно помощта си в изминалите дни. Ентусиастите от София очакват хора от околността да се включат тази седмица в ремонтните дейности, като уточняват, че са необходими около 7-8 души. Лятното време не вещае проливни дъждове, но по-бързото възстановяване на покривната част гарантира всички иконописи да бъдат запазени още във времето.

Храмът пази дългогодишна история. Храм „Успение Богородично“ е изграден преди близо две столетия, през 1844г. Преминава през перипетиите и катаклизмите на времето, но устоява и до днес. През 1876г., когато Шипка е опожарена, основите на църквата и камбанарията остават здрави, разказа на kazanlak.com кметът на планинското градче Василка Панайотова. Грозна и тъжна е съдбата на църквата по време на Османското робство. Храмът бива поруган като е превърнат в конюшня. След Освобождението, с помощта на всички шипченци, материално и не само, храм „Успение Богородично“ бива напълно възстановен. И до днес, той съхранява изключителна архитектура. Запазен е и автентичния му инвентар. Пази още вярата и добротата.

Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от най-големите празници, който християните почитат на 15 август. 15 август е празникът и на Шипка. Традиционно в храм „Успение Богородично“ се отслужва Тържествена Света Литургия за здраве и благоденствие. Въпреки трудностите, пред които са изправени шипченци, градчето „стъпи на крака“ и празници ще има, съобщи още кметът.

Снимки: Иван Герасимов

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10682 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8080 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4504 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3776 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3558 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3158 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2903 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2575 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2366 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2356 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак