21:17 | 08 юли 24 2551

Ива Радева с равносметка за 11-те месеца на поста “областен управител“

Ива Радева с равносметка за 11-те месеца на поста “областен управител“ / Новини от Казанлък

Днес, Ива Радева предаде символично печата на Областна администрация на новия областен управител на област Стара Загора, Методи Марков, назначен с решение на Министерски съвет от 3 юли 2024 г. В деня на нейното освобождаване от поста тя заяви в социалните мрежи, че "сега открито мога да изразявам мнението си, което от уважение към институцията и хората с които работя, до сега не беше възможно."

Ето какво написа Ива Радева в личния си фейсбук профил:

"Уважаеми жители на област Стара Загора,

Преди 11 месеца, поех задължението да бъда Областен управител, с искрена мотивация и  желание да работя за региона. По закон Областният управител е натоварен с близо 250 отговорности и функции, провежда целия спектър от държавните политики, управлява държавната собственост, координира и донякъде контролира взаимоотношенията между централната и местна власт в лицето на общините и общинските съвети.

В допълнение, област Стара Загора е и стратегическа за България, в частта за енергетиката и е силно засегнат икономически и социално регион от прехода към неутрална към въглерод икономика. Поех и това предизвикателство в опит реално да допринеса доколкото вече е реалистично и възможно за „плавния и справедлив преход“, за запазване на достигнатите икономически показатели и стандарт.

И ще бъда откровена, няма да е лесно, нито плавно, ако темата продължава да се използва за политически цели, в контекста на перманентните предизборни кампании и популизъм последните 4 години.

Изпълних и това което бях заявила в началото. Да съдействам и да помагам на общините да осъществяват проекти и да работят в полза на хората, там където е необходимо държавата да предоставя или да прехвърля права върху обекти, които тя самата не може да управлява.
Не пренебрегнах нито една община, не ги разделих нито на малки и големи, нито на управлявани от една или друга партия.

Благодаря и за съвместната и надявам се ползотворна работа с всички кметове и представители на местната власт. С чиста съвест мога да оценя всичко добро, всяко постижение и всяко тяхно усилие, а такива безспорно има много, без да политизирам или показвам субективност.

Без да изброявам това, което направих за тези 11 месеца, извън представителните за поста функции, ще споделя един основен извод:
В резултат на безобразно, безпринципно,  в много случаи противоречиво и лобистко законодателство, държавното управление, не функционира нито ефективно, нито в интерес на гражданите и бизнеса. То е задръстено от безсмислена, напълно погрешна философия и бюрокрация, която допуска образуването на безкрайно много държавни структури, предприятия и институции, назначаване на прекалено много хора, в резултат на което ефективността рязко се понижава, отговорността се размива, до степен в която основни проблеми няма как да се решат. Разменят се купища кореспонденция, прехвърля се топката и за нещо елементарно, нещата се влачат, като в не малко случаи казусите се зарязват. На хартия обаче „се правят политики, грижим се за хората, всичко е 6“, но на практика всички знаем как е. 

Разбира се има и много хора, които наистина си вършат работата и са компетентни и мотивирани, длъжна съм да го кажа.
В опит да коригираме частично някои от натрупаните проблеми, с колегите областни управители инициирахме ключови законодателни промени, до които за съжаление в Парламента изобщо не достигнаха.

Не на последно място, направих всичко това с ясното убеждение, че постъпвам правилно, без да се възползвам нито един път от служебното си положение и привилегии и единствено за възнаграждението, което ми се полага по договор. Направих го защото бях мотивирана да го направя и ако трябва да върна времето назад, ще го направя по същия начин.

Това последното беше „оценено“ от някои като „глупост, наивност и безсмислено престараване“. На тези хора искам да им кажа следното: „Не подценявайте добрите хора, те са добри, но не са глупави“. Не всички ще го разберат, но ще го разберат правилните.

Оставам с уважение към институцията и пожелавам успех на следващото ръководство."

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10681 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8078 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4503 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3775 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3557 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3157 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2902 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2574 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2364 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2355 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак