14:00 | 28 юни 24 4365

Тържествен концерт звуча в чест на 60-тата годишнина на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа“

Тържествен концерт звуча в чест на 60-тата годишнина на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа“ / Новини от Казанлък

През вчерашния 27-ми юни, в Народно читалище „Искра-1860“ бе отбелязана 60-годишнината от създаването на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" с тържествен концерт. Началото бе сложено с химна на България в изпълнение на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада с диригент капитан Йордан Илиев, смесен хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев, вокална група "Искрица" с худ. ръководител Стефка Денева.

За случая бяха изпълнени военни маршове като: „Орлово гнездо”, „Боят при Шипка”, „Марш на 23-ти пехотен Шипченски полк”, неизпълнявани повече от 100 години, но възстановени и оркестрирани за повода от маестрото на оркестъра.

Поздрав към гостите на тържеството отправи директорът на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов:„Музеят е музей, тогава когато в него има живи хора, тогава той се превръща в един жив организъм. Тогава всички паметници, артефакти, снимки се подреждат в една пъстра картина и всичко започва да придобива смисъл. През годините в този музей са работили хиляди хора. Сега сме само 25, което не намаля отговорността и задачите, които имаме да изпълняваме.

Пред музея предстоят големи задачи, отговорността не е никак малка, но съм сигурен, че с общи и задружни усилия ще успеем да изпълним това, което ни предстои, свързано с големия ремонт на Паметника на свободата.“

Историята на създаването на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" започва да се пише далеч в годините. В нея фигурират множество дати, важни за развитието на музея, но за дата на основаването му като отделна институция се приема 1 юни 1964г., когато историческите паметници и места край Шипка,Шейново, Столетов и Бузлуджа се обединяват в Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа". През своята 60-годишна история, музеят е охраняван от 4-ма директори. От 2015г. и досега директор е д-р Чавдар Ангелов.

Националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа" е единственият музей в България, притежаващ пълна база данни за участниците в Българското опълчение 1877-1878г.

Събитието бе уважено още от секретаря по духовност и култура на президента на България доц. д-р Пламен Славов. Той поднесе поздравителен адрес от президента Румен Радев. „Шипка и Бузлуджа са символи на доблестта и саможертвата на българските герои, посветили живота си на нашата родина. Тук, сред тези святи върхове ние усещаме несломимия дух и непреклонната воля на нашите предци, писали с кръвта си славни страници в историята на България", гласеше част от поздравлението.

От името на президента, за значимия принос на институцията към изучаването и опазването на историческото, културното и духовното наследство на България, беше връчен плакет „Св.Св. Кирил и Методий“.

„Днешният ден е изключително важен за Казанлък и за цяла България. Преди 60 години, нашата държава, независимо в какъв строи и развитие е била, е осъзнала, че в тази Долина има достатъчно памет, за да се пази, да се развива, опазва  и да се предава на поколенията, и затова е създало един от най-значимите държавни и национални музей. Това е музеят, който се намира в град Казанлък не случайно. Националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа" е мястото, където се съхранява много, не само като духовност, не само като фондове, съхранява се душевността на българина.“, каза кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10682 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8080 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4504 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3776 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3558 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3158 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2903 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2575 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2366 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2356 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак