17:32 | 06 юни 24 13499

ПП-ДБ ще продължат да насърчават ефективното местно самоуправление

ПП-ДБ ще продължат да насърчават ефективното местно самоуправление / Новини от Казанлък

Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ ще продължи да насърчава ефективното местно самоуправление и прозрачното разпределение на държавния ресурс и еврофондовете за общински проекти. Това е записано в актуализираната програма на обединението, представена дни преди вота за Народно събрание на 09.юни.

„Целта ни е средствата да достигат до най-много хора. Общините ще продължат сами да избират проектите, които държавата финансира, независимо от това кой кмет е на власт. Предвижда се и подкрепа за туризма като стратегически сектор за развитие на регионите. Заложено е и подобряване на свързаността и инфраструктурата чрез довършване на стратегическите пътни и железопътни проекти – без кражби с чували и чанти, с прозрачност и ефективност при всички обществени поръчки“, обясниха от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

Сред приоритетите им остава и продължаването на политиката за растящи доходи. Това означава разпределяне на данъците към по-голямата част от населението под формата на заплати, пенсии, средства за образование, здравеопазване и публична инфраструктура – прозрачно и предвидимо.

От обединението поемат ангажимент да не се вдигат данъците и да се осигурят условия за нормален бизнес чрез ефективно правораздаване и независими регулатори, които защитават конкуренцията и потребителите. Подкрепата за българските предприятия ще стане чрез програма за финансиране на машини и оборудване в рамките на допустимите държавни помощи.

Други мерки в икономическата програма са: решаване на проблема с недостига на работна сила чрез развитие и популяризиране на професионалното образование и обучение, програми за квалификация, привличане на специалисти; решение за приемане на България в сухопътен Шенген и еврозоната и улесняване на търговията и туризма в рамките на ЕС още тази година; ускоряване на процеса по издаване на визи и за сезонна работа и подпомагане привличането на кадри от чужбина за туристическия сектор; ефективно и опростено административно обслужване за облекчаване на административната тежест за бизнеса.

Програмата предвижда и двояване на размера на данъчните облекчения за работещи родители – до 1200 лева за всяко дете и значително повишаване на данъчните облекчения за кредити за първо жилище на млади семейства. Ще продължи справедливото увеличение на пенсиите – предлага се и модифицирано швейцарско правило, при което пенсиите ще се осъвременяват с по-голям темп от ръста на заплатите или инфлацията. Акцент е поставен и върху политиката за намаляване на неравенствата в диалог с бизнеса и синдикатите и постигане на минимална работна заплата, която достига 50% от средната брутна заплата в страната.

Максималният месечен размер на необлагаемите вноски, които могат да бъдат инвестирани в третия стълб от страна на работодател, ще се увеличи от 60 на 120 лева.

Специален фокус е изведен върху включването на неактивни и безработни лица и младежи под 30 г. чрез таргетирани програми за включване в заетост или обучение, финансиране на професионалното обучение в сферите с най-голям недостиг и висок икономически потенциал, както и мерки за качествено подобряване на живота на хората с увреждания.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10682 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8079 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4504 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3776 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3558 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3158 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2903 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2575 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2366 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2356 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак