11:30 | 06 юни 24 3588

“Какво има под дрехите на хората, или за голото човешко тяло в музеите“, тази събота, в къща-музей “Ненко Балкански“

“Какво има под дрехите на хората, или за голото човешко тяло в музеите“, тази събота, в къща-музей “Ненко Балкански“ / Новини от Казанлък

Тази събота, в къща-музей Ненко Балкански, от 18,30 ч., ще се проведе лекция "Какво има под дрехите на хората, или за голото човешко тяло в музеите".

В поредната СЪБОТА В ГАЛЕРИЯТА ви предлагаме разговор за голямата тема в чудния свят на изкуството - голото човешко тяло. Претвореното от художника, изявеното в живопис/скулптура тяло, тяло оставено без дрехи, пронизва историята на човешката цивилизация и изкуството. Виждаме го в наследството на древните цивилизации, развили се в Египет и Месопотамия, в това на далекоизточните култури и Антична Европа. Откриваме го и в стенописите на християнските храмове, изписани във времето на „мрачното“ Средновековие – в образа на мъченика или на самия Христос. Оголеното тяло присъства и в изкуството на барока. Намерило е още по-разностранно въплъщение в творбите на художниците от нароилите се „-изми“ след епохата на Просвещението. А след появата през ХХ век на фигури като Джаксън Полък и Марсел Дюшан човешкото тяло въобще и неговата употреба в големия свят на изкуството е поело в неподозирани до този момент посоки. Казано по друг начин – разказът за голото тяло в историята на изкуството е непрекъснат. Той продължава да се дописва и днес през акциите на творци като Чарлс Рей, Боб Фланаган и Скип Арнолд. Това е една особена история, която в различните епохи и общества се развива със своите специфики.

Уви, темата, с малки изключения, остава чужда в музейния живот в страната ни, в изследванията на специалистите, в очите на публиките. Затова и в нашата поредна СЪБОТА В ГАЛЕРИЯТА ви предлагаме разказ именно за това, което се крие под дрехите ни. Предлагаме ви заедно да прекараме една интересна вечер в среща-разговор за присъствието/отсъствието на голотата в музеите в България и извън пределите на страната ни. А за да бъде пътуването ни из света на изкуството още по вълнуващо сме поканили нашите приятели от ETHEROPOLIS да се погрижат за нашето добро настроение.

За всички гости на събитието, в 18:30 ще отвори специално изграденият мобилен бар. На бара ще имате възможност да се насладите на напитки, приготвени от продукти, произведени изцяло в региона на Розовата долина - лимонади със сироп от Рози/Лавандула/Маточина, авторски коктейли. Барът ще работи до 22:00 часа. Заповядайте да се насладим на приятната обстановка в двора на Къща музей "Ненко Балкански" с чаша напитка в ръка докато странстваме из необятната история на изкуството.

Художествена галерия-Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Фризьорка от Казанлък ще съдийства на международен фестивал на красотата и прическата

8704 | 12 септември 2024

Осем красавици от Казанлък се борят за короната в конкурса “Лице на Стара Загора - Област“

8062 | 12 септември 2024

Създават нова специализирана болница за рехабилитация в Павел баня

7867 | 11 септември 2024

Четири СПА хотела от региона станаха лауреати в престижен национален конкурс

7222 | 12 септември 2024

Задигнаха 5 бона от къща в Казанлъшко

5609 | 09 септември 2024

Запознайте се и активирайте приложението за достъп до пациентското си досие до 16ч. днес в Казанлък

5541 | 10 септември 2024

Поздравителна картичка с внушителни размери, зарадва рожденичка в Казанлък

4676 | 15 септември 2024

Задържаха 43-годишен шофьор в Източното с почти 2 промила алкохол

4164 | 13 септември 2024

“Арсенал“ кани на общоградски празник Казанлък

3883 | 15 септември 2024

Музика в музея: Мария Илиева с концерт в Художествената галерия на Казанлък

3275 | 10 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак