13:46 | 02 юни 24 3175

С едноминутно мълчание в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата започна Празничното дефиле в Казанлък

С едноминутно мълчание в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата започна Празничното дефиле в Казанлък / Новини от Казанлък

Казанлък спря и замлъкна. Кулминацията на 121-вия Празник на розата започна с едноминутно мълчание на хилядната тълпа очакваща пищното шествие, в чест на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на България.

Гости от цял свят празнуваха днес с Казанлък. Международната публика съпреживя честването на символа на града ни, на красотата на Розовата долина и нейните хора. Близо 6 000 участници преминаха по централните улици и булеварди в Казанлък и изпълниха гостите с емоции на щастие и  надежда, символизираха традициите, уменията и талантите на казанлъчани и българи. В празничното шествие дефилират горди казанлъчани от всички възрасти и споделят с множеството своите достижения във всички сфери на живота.

"Преди 121 години, тук, в тази Долина, нашите розопроизводители и розотърговци създават апогея на своя труд – Празникът на розата. Вече 121 години ние отдаваме почит на онези, които тръгнаха в началото – Шипкови, Папазови, Орозови. Онези велики казанлъшки и български родове, които разнесоха славата на Казанлък по целия свят, спечелвайки златните медали на всички световни изложения. И днес, наследниците на тези родове, са новите казанлъшки родове, които продължават с огромна любов и с много трудности да отглеждат роза Дамасцена – нашият символ на Казанлък, на България, на Долината.", приветства всички кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Кметът изтъкна в речта си едно от най-големите предизвикателства, които среща Долината през 2023г. – именно защитата на розовото масло в Европарламента, че не е продукт с опасни съставки. И Казанлък успя да го направи! „На всички депутати показахме, че розовото уникално масло, с най-високо качество, се прави само от 3 неща – красивите листенца на роза „Дамасцена“; прекрасната, чиста вода на Стара планина и температура. Ние сме категорични: Няма по-натурален и чист продукт от розовото масло на България!“, заяви Стоянова във финалните си думи.

Поздрав към присъстващите на Празника отправи и министърът на туризма Евтим Милошев: „Днес да празнуваме националния символ. Той е символ на идентичност, на хилядолетна история, тук в Долината на тракийските царе."

Милошев затвърди думите на Стоянова: "Държавата стои твърдо зад нашия национален продукт – розовото масло, и ние ще продължаваме да устояваме този безспорен символ на нашата страна."

Красивият фестивал бе уважен и от проф. Галин Цоков  - Министър на образованието. Той изрази своята възхита от Долината на розата: „Празникът на розата не може само да се види, той трябва да се почувства. Това, което почувствах докато съм тук с вас, са няколко неща: красотата на розовите градини и на Царица роза; полъхът на Долината на тракийските царе; неповторимата красота на долината между двете планини на България. Казанлък днес е България!"

56-та Царица Роза Неделина Неделчева и нейните подгласнички Елена Николаева и Мариам Григорова бяха неотлъчно сред участниците в празничните събития. В празничното шествие очарователните  абитуриентки бяха съпроводени от красивите принцеси - балерините от Балетна школа „Па Де Кре“. Малките принцеси на Розата от детските градини на Долината, също дефилиращи в грандиозния парад, озариха централни улици с чиста и непринудена обаятелност.

Кулминационният празничен неделен ден започна в китните розови градини край Казанлък с пъстрия ритуал „Розобер“ и „Розоварене“. Той предаде на чуждестраните ни гости атмосферата на българските обичаи и приключи с магията на българското хоро.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10682 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8080 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4504 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3776 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3558 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3158 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2903 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2575 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2366 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2356 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак