13:48 | 07 септември 24 1219

Чирпанлиевата къща събра майстори на българските народни занаяти за шестия Шипка фест

Чирпанлиевата къща  събра майстори на българските народни занаяти за шестия Шипка фест / Новини от Казанлък

При силен интерес от участници и гости протича три дневното приключение, което разкрива тънкостите на майсторите занаятчии за шести пореден път - Шипка фест. Дворът на Чирпанлиевата къща стана тесен от майстори занаятчии, музиканти, артисти и любители на българските традиции и занаяти.

Тазгодишното издание на фестивалът е с благотворителна инициатива. Тя е насочена към сградите, пострадали от опустошителната градушка от 13 юни т.г., стопанисвани от читалището в Шипка. По време на фестивала се провежда взаимопомощно събитие за подмяна на счупените керемиди на територията на Чирпанлиевата къща, домакин на българското изкуство. 

Потопете се в Шипка фест с нашата Галерия.

Хора, музика, звуци от гайди, чувство за безвремие и много история, която разкриват красивите български традиционни занаяти допълват оазиса в двора на шипченската къща тези дни. ако още не сте се разходили из Чирпанлиевата къща, която е приютила в двора си сръчните майстори, последния ви шанс е да го направите е до 8-ми септември.

Тази вечер програмата продължава с филм за огненото танцово/ театрално изкуство "Родени от огъня". Огнено шоу и разговор с режисьорката на филма Саша Хаджиева ще имат възможността гостите да се насладят . Вечерта ще продължи с джем сешън под сайванта.

Фестивалът има за основна цел да съхрани и популяризира българските народни занаяти, като осигури място за среща между майстори и бъдещи чираци и калфи. Допълнителна цел на фестивала е да даде възможност на хора от всякаква възраст да се запознаят с традиционните занаяти и да оценят тяхната красота и майсторство на живо.

Тази година занаята медникарство представя Ренета Христова. Отново сред майстор е и Станко Киров – един от малкото останали кошничари в България, чиято основна мисия е да намери достойни наследници. Сред акцентите е майстор-ковачът Стефан Чаков,  който заедно с Антон Анастасов, Тодор Марев, демонстрират ковашкия, ножарския и сарашкия занаят. Майстор Маргарита Лекова показва тъкане на коланчета на номадски стан, а Елица Максимова обучава на тъкачество на хоризонтален стан. Калиниа и тяхната изящна синя керамика също се включи в Шипка фест. Бижутата представя Тодор Миланов (демонстрация на бижута от седеф и рог), Таня Иванова и Стефка Делчева (мъниста по стара технология). Пирографски демонстрации изнасят Иная Халачева и Генади.

Ръкоделията са представени от Миглена Митева (българска бродерия). Дърворезба и дървопластика показва Румен Милков от Мъглиж, Данчо Данчев от Шипка и Христо Василев от Сливен.  Албена Венкова от Казанлък се включва с демонстрации на стъклопис и плъстене. Сред новите участници на фестивала са пчеларите Деляна и Георги Николови от стопанство Горска Фея, с. Българене и Станимир Чернев, който направи демострации на художествена мозайка. Споменаваме и шипченските участници Деница и Диан Деневи с коларство и Росица Джагалова с етерични масла.

Фестивалът предлага и езотерични преживявания като сесии с таро карти с Марта Ламбова. Силвия Тенева, сертифициран специалист по ненасилствена комуникация от Центъра по ННК в САЩ, ще води обучения с ценни умения за подобряване на личните и професионалните ви отношения. Фестивалът ще включва и беседи и лекции на важни теми.

Какво е фестивал без музика? На 6-ти септември, Шипка фест бе открит от музикална формация Громъ Падина със самостоятелен концерт. Днес, за да бъде завършен облика на занаятчийските дни, магнетичните музиканти SOULFIA (BG) завладяха Шипка по традиция. Те са отворен проект „пътуващи музиканти“, осъзнаващи естествения процес на хармонизиране чрез музика. В 21:30 ч., в двора на Чирпанлиевата къща ще чуем Surbahar - музикалния проект на Павел Стойчев - един от основните организатори на фестивала. 

В неделя фестивалът ще закрият етно формация, търсачи на български фолклор "КЕМИНДЖИДЖИ". Те свирят автентични и в голямата си част неизвестни пирински и родопски песни с традиционни и акустични инструменти без допълнителна обработка или ефекти.

Желаещите да подкрепят каузата за възстановяване след градушката могат да го направят на място по един от следните начини:

- На място може да закупите дарителски билети и други артикули, които ще ни помогнат.
- По банков път:
Титуляр - Народно читалище "Светлина - 1861"- гр. Шипка
IBAN -BG64STSA93000028377840
BIC - STSABGS
Основание - За възстановяване.
- С един SMS на цена от 2 лв. на номер 17777 и ключови думи DMS SHIPKA.
- Онлайн дарение или абонамент https://dmsbg.com/
Към момента събрани от дарения около 17,000 лв, от застраховка очакваме да ни преведат 4,208 лв. Общата сума на необходимия ремонт ще знаем след около седмица, но се очаква да надвиши 80,000 лева само за покрива.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Фризьорка от Казанлък ще съдийства на международен фестивал на красотата и прическата

8707 | 12 септември 2024

Осем красавици от Казанлък се борят за короната в конкурса “Лице на Стара Загора - Област“

8062 | 12 септември 2024

Създават нова специализирана болница за рехабилитация в Павел баня

7869 | 11 септември 2024

Четири СПА хотела от региона станаха лауреати в престижен национален конкурс

7224 | 12 септември 2024

Задигнаха 5 бона от къща в Казанлъшко

5610 | 09 септември 2024

Запознайте се и активирайте приложението за достъп до пациентското си досие до 16ч. днес в Казанлък

5541 | 10 септември 2024

Поздравителна картичка с внушителни размери, зарадва рожденичка в Казанлък

4690 | 15 септември 2024

Задържаха 43-годишен шофьор в Източното с почти 2 промила алкохол

4164 | 13 септември 2024

“Арсенал“ кани на общоградски празник Казанлък

3905 | 15 септември 2024

Музика в музея: Мария Илиева с концерт в Художествената галерия на Казанлък

3275 | 10 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак