22:31 | 25 юли 24 9413

Казанлъчанката Магдалена Петкова пред Успелите.БГ: Не се страхувайте от новото и непознатото!

Казанлъчанката Магдалена Петкова пред Успелите.БГ: Не се страхувайте от новото и непознатото! / Новини от Казанлък

16-годишната Магдалена Петкова от града на розите - Казанлък е един от седемте български ученици, спечелили пълна стипендия от ASSIST (American Secondary Schools for International Students and Teachers), партнираща си в България с БАЧ (Българската асоциация по четене). Благодарение на програмата и своите усилия, Магдалена ще прекара една учебна година в САЩ в елитното частно училище Rabun Gap-Nacoochee school в щата Джорджия. Маги е първия представител на град Казанлък, който печели стипендия от ASSIST.

Освен, че е сред отличниците на своя випуск, Маги вече 11 години тренира художествена гимнастика, също е и с най-висок резултат за Старозагорска област в олимпиадата по география и икономика. Април тази година, отборът по география на ППМГ гр. Казанлък се представи повече от достойно на националната олимпиада по география. Ръководител на географския отбор бе г-н Руслан Милев - отдаден и сърцат преподавател!

ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ

А съвсем скоро Магдалена, екипно с Кристиан Петков, спечелиха второ място в състезанието „Млад Инвеститор“. Маги е възпитана и амбициозна млада дама, която мечтае за живот, изпълнен с много приключения. Ние ѝ го пожелаваме от сърце!  Повече за нея прочетете в следващите редове на нашето интервю.

Маги, как успяваш да балансираш между учението, олимпиадите по география, състезанията по икономика и художествената гимнастика?

Всичко което правя, го правя с много любов. Художествената гимнастика е неизменна част от моя живот. Още на 5 годишна възраст, когато за първи път влязох в залата, се влюбих в този спорт и от тогава не съм спирала да го практикувам. Благодарение на моите треньорки Мариана Ламбова и Милена Калайджиева, както и на моя собствен труд научих изключително ценни неща. Научих се на дисциплина, борбеност, воля, изградих характер, научих се да разпределям времето си, да поемам отговорности и никога да не се предавам. Залата винаги е била като мой втори дом, който ме пази от външния свят и от който съм взела безценни уроци за живота. Всичко това ми помага и в учението.

Винаги съм била ученолюбиво дете, израснала съм пред погледа на учителите от математическата гимназия в град Казанлък, които разпалиха любовта ми към науката. Моят учител г-н Руслан Милев разбуди интереса ми към географията и всички състезания, олимпиади и фестивали в тази сфера. Много обичам да се състезавам и се надявам да напредвам с годините. Във връзка с това, тази година за първи път с Кристиан Петров  (също ученик от ППМГ “Никола Обрешков”, гр. Казанлък) участвахме като отбор в първото по рода си състезание по икономика, организирано от клуба по финанси в Софийската математическа гимназия. С усилен труд, екипна работа и много подкрепа успяхме да спечелим 2-ро място. Финансите също са интересна тема, в която си заслужава да се влезе по-дълбоко.

В обобщение мога да кажа, че всичко с което се занимавам е защото имам желание, състезателен дух и обичам да се хвърлям в непознатото!

Кой ти оказва подкрепа в трудните моменти?

Трудните моменти са неизбежна част от живота на всеки ученик, спортист и състезател. Аз съм изключително благодарна, че до мен винаги има хора, които са готови да ми помогнат и да ме подкрепят, но се опитвам да се справям и сама! Това е отново качество придобито от спорта - защото най-добрият начин да се науча да преодолявам проблемите е като се изправя срещу тях и търсейки, да намеря правилния път.

Разкажи ни за ASSIST (American Secondary Schools for International Students and Teachers)? Какво те очаква?

Аз съм финалист, получил пълна стипендия за едногодишно обучение в Съединените американски щати по програма ASSIST (American Secondary Schools for International Students and Teachers). Ще прекарам там една учебна година (11-ти клас) в частното училище Rabun Gap-Nacoochee school в щата Джорджия, изучавайки най-различни предмети като американска история и география, религия, подробните сфери на математиката, английска литература, френски език и др., както и практикувайки нови спортове.

Реших да кандидатствам най-вече, за да предизвикам себе си, за да се запозная с интернационалния начин на живот и образование. Отивам там, за да представя себе си, града си и най-вече България по един достоен начин! Надявам се да придобия опит и да науча неща, които ще са ми от полза в бъдеще.

Какъв път възнамеряваш да поемеш след като завършиш? За какво мечтаеш?

Все повече ме влече географията, но със същата сила ме дърпа и математиката. Смятам, че имам още време, за да взема правилното решение. Със сигурност искам да завърша висше образование, но специалността следва да бъде решена в бъдеще. Мечтая за щастлив живот, изпълнен с много приключения!

Какво ще пожелаеш на читателите ни?

Намирайте щастието в малките неща. Правете всичко с много любов и не се страхувайте от новото и непознатото. Бъдете благодарни на хората, които са до вас във всеки един момент, обърнете се към близките си и им кажете, че ги обичате, защото понякога това е единственото нещо от което човек се нуждае. 

В крайна сметка слънцето свети за всички, въпросът е кой ще свали завесите и ще му позволи да огрее стаята!

 

 Снимки: Личен архив Магдалена Петкова
Материал на Успелите.БГ

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10681 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8078 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4503 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3775 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3557 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3157 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2902 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2574 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2364 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2354 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак