11:57 | 25 юни 24 1648

Форум за превенцията на насилието се проведе в Казанлък

Форум за превенцията на насилието се проведе в Казанлък / Новини от Казанлък

Днес, на кръгла маса седнаха експерти, организации, координатори и представители на общинските администрации, за да обсъдят така нашумелия проблем, който бе и тема на форума – „Превенция на насилието“. Срещата се състоя в Казанлък, с участието на делегатът в мисията на ООН - българката Анна Попова, инспектор Боряна Томова, представители на ОДМВР – Стара Загора, РПУ – Казанлък, Дирекция „Социално подпомагане“ – Казанлък и Отдел „Закрила на детето“. Целите на кръглата маса е да бъдат направени предложения за адекватни промени в законодателството.

Срещата започна с видеообръщение на проф. д-р Юлия Николова – ръководител на международната инициатива „Жена за жените“ в България.

Организатори на събитието са Инър Уийл клуб Казанлък „Роза Алба“ и Командерия 029 „Св. Пророк Илия“ – Казанлък. Инициативата се осъществява със съдействието на петте общински администрации – Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево.

Приветствие към присъстващите отправи и Кристина Манева – президент на Инър Уийл клуб „Роза Алба“: „Темата на днешната среща е „Превенцията на насилието“. Това е един много наболял проблем в съвременното ни общество и ще се надявам тази кръгла маса да излезе с предложения как да набелязваме основните тенденции в превенцията на насилието, как да разпознаваме този проблем и как да помагаме на хора станали жертва на тази агресия и насилие."

Форумът протече в две части – представяне на презентации и дискусионна част. Презентации представиха Кристина Манева – президент на Инър Уийл клуб „Роза Алба“, Наталия Илиева  - председател на Националното бюро за правна помощ, инспектор Боряна Томова – зам.-национален координатор на Министерство на вътрешните работи и Донка Далева – психолог и психотерапевт.

На кръглата маса бяха поставени теми като превенция на насилието във всичките му форми, защита на правата на човека, равенство между половете, изготвяне на стратегия за подпомагане на жертви на домашно насилие, сътрудничество с държавни институции и неправителствени организации.

„Това е мостът на обществените организации и държавните институции за този много наболял проблем“, каза д-р Йордан Гечев – командер на Командерия „Св. Пророк Илия".

Анна Попова – делегат в мисията на ООН, член на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим и ръководител на международната инициатива „Жена за жените“, подчерта колко е важно да бъде взаимодействано в семейната среща, в училище, и с правилната форма да се работи с подрастващите, за изграждането на едно по-добро общество: "Това е един наболял проблем – насилието. Емоционалното, физическото, във всичките му форми, в психически и икономически аспект, това е проблем, който съществува не само в България, а по цял свят.

Основна цел на ООН до 2025г. е превенцията за защита от насилие и трафик на хора. Изключително важно е взаимодействието на неправителствените организации, с помощта на държавата, на администрация и общини, в създаване на мостове за взаимодействие на тази превенция."

„Не случайно Казанлък е мястото за организиране на тази среща, защото от много време, със стабилни и постоянни стъпки, ние се опитваме да помагаме на хората, преживели насилие.

Трябва да имаме сензитивност и чувствителност към хората, които са жертва, а не смеят да си признаят, че са обект на някакъв вид насилие. Това се случва с говорене и разбиране.", допълни и Аксения Тилева зам.- кмет на община Казанлък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10682 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8079 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4504 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3776 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3558 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3158 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2903 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2575 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2366 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2356 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак