12:36 | 21 юни 24 2525

Експерти разясняваха на казанлъчани за ползите от медиацията чрез ролеви игри

Експерти разясняваха на казанлъчани за ползите от медиацията чрез ролеви игри / Новини от Казанлък

Днес, в парк Розариум, представители на Национална асоциация на медиаторите запознаваха казанлъчани с професията медиатор. Те научиха какво е медиацията, ролята ѝ в обществото и какви са нейните предимства. Информацията бе представена достъпно за малки и големи чрез ролеви игри, филми за медиацията и информационни табели.

От 15.00ч., в залата на Инфоцентър на Искра 4 в Казанлък ще бъде проведена и беседа.

Инициативата на медиаторите за първи път се представя пред общността в Казанлък. До момента подобни открити срещи са провеждани в София.

„Решихме да разширим кръга на хората, с които се срещаме, защото медиатори от Казанлък проявиха интерес да бъде направена среща на открито, с която да запознаем обществеността с основните принципи на медиацията“, каза Керачка Михаел, секретар на Националната асоциация на медиаторите.

Секретарят на асоциацията разясни какво е медиация: „Медиацията е извънсъдебно решаване на спорове. Процедура, при която и двете страни с помощта на трета неутрална страна, наречена медиатор, полагат всички усилия да стигнат до взаимно изгодно решение. И двете страни трябва да бъдат удовлетворени от решението и споразумението, което те ще подпишат помежду си и след това да могат да изпълняват.

Процедурата, в сравнение със съдебната, е много по-евтина, много по-бърза.

При медиацията няма виновни. И двете страни са печеливши.“

„Не е случайно времето, в което сме дошли. От първи юли т.г. в България влиза така наречената задължителна съдебна медиация, при която при определени видове спорове хората задължително ще бъдат препращани от съда към медиация, и последваща съдебна процедура.

Нашата мисия като национална асоциация е да покажем, че медиацията работи по-добре преди съда. Затова носим информационни материали за медиацията включително и за съдебната медиация, и информирайки какво се случва, искаме да кажем на гражданите, че биха успели много по-добре, ако решат спора си преди да стигнат до съда, независимо от сферата на проблема им“, сподели Милена Гунчева, Председател Националната асоциация на медиаторите.

В казанлъшкия парк бе разиграно и нагледно ролята на медиатора в решаването на спор. Чрез казус, като засегнатите страни бяха класен ръководител и неговият клас, а полемика им прераства във физическа проява-разрушаване на колата на учителката, казанлъшките ученици научиха ползите от медиация и стъпките, които следва тя в решаването на конфликтите, с цел и двете страни да бъдат удовлетворени.

„Това е по-преиначен реален случай. Медиацията е поверителна процедура не можем да разкриваме реални казуси. Затова ползваме нещо от реалния живот и го преформатираме така, че да го направим като учебен казус, с който да демонстрираме пред хората как реално се случва самата процедура.“. каза Ирена Кацарова, домакин и медиатор от Казанлък.

На въпрос дали обществото ни вече се обръща към услугите на медиатора и имаме ли тази култура, Милена Гунчева отговори: „Това е нова култура на общуване и ние сега я развиваме. Ние сме в началото на този тип култура, в която комуникацията е много по-добра между хората. Когато хората са по-емпатични, когато слушат повече и разбират повече казаното. Това е умение и то трябва да се развива. Колкото повече се развива това умение, толкова повече комуникацията става по-добра между хората.“

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10681 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8078 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4503 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3775 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3557 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3157 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2902 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2574 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2364 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2355 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак