18:10 | 18 юни 24 2534

ИКТ Център – с Шампионска купа и 10 грамоти на „Роботика за България“

ИКТ Център – с Шампионска купа и 10 грамоти на „Роботика за България“  / Новини от Казанлък

Отборите по роботика към Детската академия по програмиране и роботика „ИКТ Център“ се представиха блестящо на Финала на най-голямото състезание по роботика в България – фестивала „Роботика за България“!

Отборът „Robo Giga” на най-малките ни робо инженери, от 3 и 4-и клас, спечели шампионската купа и още 4 грамоти за 1-во до 3-то място в четирите категории на състезанието – Екипна игра, Проект, Робо дизайн, Robo игра! В този отбор се състезаваха Владимир, Кристиян, Камер, Мартин и Саид с ментори Даниела Бонева и Марияна Дишлиева-Петрова. Отборът с най-големите ни състезатели „The Da Vinchies“ – Стефани, Борислав, Георги, Иван, Христо и Цветомир с ментор инж. Иван Рачев, бе първи в най-атрактивната част на състезанието Robo игра, където роботът с Arduino изпълнява избрани мисии за 2 минути. Получи и грамота за отборна игра. Отборът „RoboClan” – Георги, Калоян Калчев, Калоян Карагяуров и Мартин също беше много добър в управлението на робота и бе на второ място в групата с Lego EV3 A. С две грамоти са и отборът Cyber Robo (Калина, Божидар, Борислав, Борис, Иван и Йоан) – за изследователски проект и за най-атрактивен щанд!

Деветото издание на фестивала по роботика „Роботика за България“ се проведе в новата сграда на SAP labs Bulgaria. Те са главните организатори и спонсори съвместно с Фондация „Работилници за гражданска инициатива“. Състезанието е организирано по правилата на световното FIRST® LEGO® League. Участватваха над 200 деца в 36 отбора финалисти (от около 80 включили се) от 23 училища, в 15 града от страната (Казанлък е един от тези 15), с роботи, програмирани да се справят с различни предизвикателства. Всеки отбор е от ученици на възраст между 10 и 16 години, които се състезават в 4 категории. Децата минават през съдийски комисии, получават оценки и отборът, който най-добре се представи в четирите категории печели шампион "Роботика на България“. Най-емоционална е „Робоиграта“, която се провежда на живо пред всички присъстващи. Двама представители от отбор пускат робота по поле, за да изпълнява мисии за време от 2 минути, след което се броят точките. Кой робот е най-добре конструиран и програмиран и кои пускачи са най-точни и хладнокръвни определя победителите в тази категория.

ДАПР участва за 7 поредна година и има спечелени 6 купи, над 40 Грамоти и отличия, но най-ценното - над 80 вдъхновени ученици и учители! Скоро на Технофеста на ПГ „Иван Хаджиенов“, където също участваме от 7 години, ни интервюира един от първите ни състезатели – Божидар, тогава в 4-и клас, а сега вече ученик на гимназията! Спомнихме си незабравимото първо участие, където отидохме само на разузнаване, а се върнахме с купа за 2-ро място! При това те бяха четвъртокласници, а се състезаваха с гимназисти! Присъедини се и Никола от същия отбор RoboBurborko и той с думите „Помните ли госпожо, каква велика емоция беше?“ Беше и продължава да е! Взрив от емоции! Това ме стимулира да увеличавам бройката на децата и отборите. За 2 години 2018-2019, преди Covid ограниченията, успяхме да направим и отбор за Стара Загора, но после никой не продължи инициативата ни. И останахме единствените отбори от Казанлък, представящи цялата Старозагорска област. Но преди две години подарихме комплект Arduino Uno на ППМГ „Никола Обрешков“, обучавахме и ученици от гимназията и ги орисахме - тази година те се явиха самостоятелно със собствен отбор! Даже в един момент на финалите от 4-те състезаващи се отбори, трите бяха от Казанлък! Велико! И всички се представиха блестящо! Приканвам училищата да използват проектите за СТЕМ и да закупят комплекти Lego Education и Arduino. И да се включат в менторската програма на „Роботика за България“, която стартира всяка година през април.

Поздравления на всички участници и в четирите отбора за упоритостта, отдадеността и добре свършената работа - всичките до един достойни бойци и състезатели! Имаше и върховни радости и  разочарования в изключително конкурентна среда, но накрая продължаваме с огромна мотивация за още повече знания и подготовка за  участия и успехи. 

Благодарим на организаторите SAP labs България и @ФРГИ за това необикновено състезание с цел да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите и философия - децата да научават нови знания чрез преживявания.

Не на последно място благодарим и на родителите за подкрепата и доверието. В деня на състезанието сутринта имахме почерпка от родители за Курбан Байрям! А в края на деня за успешното ни представяне също родител осигури почерпка в KFC!

Радваме се, че вече виждаме интерес и заявена подкрепа от организации и фирми за участието ни в състезанията. Инициативата със заниманията с роботика и  участието в състезания е доста трудоемка, затова всяка помощ е ценна!

Благодарим на всички!

За лятото имаме две предложения:

  • Лятна академия за деца 7-10 г. Повече информация, записване и плащане - във формуляра: https://forms.gle/12wM7w8nD5Z8htJr8

Професионално обучение „Програмист“ с 2-седмичен курс в Португалия по програма „Еразъм+“ за ученици, с изискване за завършен 9 клас и навършени 16 години. За повече инфо и записване:- https://forms.gle/ufmbi31s5hLAybLu5

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Спортен риболов и вкусна храна в „Рибарско място“ до Казанлък

17552 | 03 юли 2024

Ново маршрутно разписание по линия Стара Загора-Казанлък

11703 | 30 юни 2024

Младеж на 18 години е загиналият моторист на пътя край Копринка

8567 | 01 юли 2024

Семейство лютиери създава уникални музикални инструменти в Казанлък

7973 | 01 юли 2024

Старозагорско е с нов областен управител

7799 | 03 юли 2024

Петко Карагитлиев заема поста на заместник областен управител

7314 | 04 юли 2024

Пожар избухна до бл.39 в Източното на Казанлък след фойерверк шоу / Видео / Обновена

6937 | 01 юли 2024

„М+С Хидравлик“ АД запозна участниците от пилотно издание на инициативата “Нощ на индустрията“ с дейността си

4995 | 02 юли 2024

Рецидивист открадна 10 хил.лв от Автогара-Казанлък, с тях си купил наркотици

4939 | 03 юли 2024

Скандал между трима души завърши в болница

3818 | 04 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак