10:50 | 22 август 23 9617

Фотографът Александър Иванов с нова кауза

Фотографът Александър Иванов с нова кауза / Новини от Казанлък

Фотографът Александър Иванов  заедно с екип от няколко души, започват през последните три години да събират различни материали (стъклени плаки, контактни копия, документи, писма, спомени) свързани с основаването и дейността на държавната служба „Бюро за  укрепване на пороищата и залесяване – Казанлък" през далечната 1905 година, както и с делото на две изключителни личности свързани с Бюрото – френския лесоинженер Феликс Вожли и колоритния българин Петър Манджуков.

По молба на Българското правителство, през  април 1905 година в Казанлък е изпратен френският лесоинжинер Феликс Вожли със задача да оглави  държавната служба „Бюро за  укрепване на пороищата и залесяване – Казанлък“. Създаването на това бюро е било от голямо значение, защото пресечния хълмисто-планински релеф на България е съставен от почви, податливи на ерозия. Човешкото действие върху природата спомагало за образуването на поройни вълни, които унищожавали цели региони. В началото на ХХ век цели области в страната са били опустошени от над 2400 поройни течения. Южните склонове  на Стара планина, от Сливен до Клисура, са обезлесени и опороени от безразборна сеч и паша на животните. Постоянните  наводнения са голям бич за населението. Вожли прилага осемдесетгодишния френски  опит при укротяване на пороищата и последващо залесяване и в България – на място, в района на Казанлък.  По този начин той се явява основоположник  на противоерозионното дело в България. Феликс Вожли създава правилник за работа на терен, разширява проучванията и дейността си в цялата страна, създава разсадници по места. Заедно със своите помощници и ученици постига невероятни резултати, които вдъхновяват поколения специалисти и до днес. Създава контакти и приятелства с  обикновени хора в Казанлък и преди всичко с  хора, предани на идеята за възстановяване  на българската гора. Такова приятелство до живот го свързва с Петър Манджуков, който благодарение на Вожли изминава дългият път от анархист и поборник за свободата на Македония до водещ лесоинженер в България.

През 2025 година ще се навършват 150 години от рождението на Феликс Вожли, 120 години от основаването на „Бюрото“ в Казанлък, както и 100 години от обнародването в държавен вестник на декрет „Седмица на гората“.  По този повод Иванов и неговите съмишленици в каузата са решили да отбележат по достоен начин тези годишнини чрез:

- Създаване на фотоизложба, посветена на делото на Вожли и Манджуков основно с документални снимки  „на терен“ за периода 1903-1938 година, но и съвременни  фотографии от местата на укротяване  на пороите  и залесяване. Изложбата ще бъде изработена качествено в два формата, дървени рамки (музейно изпълнение) и  предпазни стъкла, около 70-80 броя. Текстовете ще са на български и френски език. Предвижда се изложбата да се открие в Художествена галерия – Казанлък на 6 май 2025 година – деня на основаване на бюрото. През септември-октомври 2025 година е планирано изложбата да гостува в София. На рожденната дата на  Феликс Вожли, 13 декември, изложбата ще се открие и в Париж.

- Издаване на луксозен документален фотоалбум, базиран основно на документални снимки и авторски текстове от спомените на Петър Манджуков, книгата на Феликс Вожли, писма и документи от периода 1903-1966 г. Тя ще е с твърди корици, формат 240/310 мм., около 350 страници.  Монографичния текст за Феликс Вожли ще е на български и френски, както и техническата инфорамация за фотографиите. Представянето на албума ще стане едновременно с откриване на изложбата  в Казанлък.

- Създаване на документален филм от режисьора Николай Василев и неговия екип (проведени са предварителни разговори с екипа, а Александър и  неговите колеги са готови да съдействат на професионалистите при реализирането на проекта.

Иванов споделя, че по сегашните разчети, средствата за изложбата възлизат на около 8-10 000 лв. (основно за изработка и рамки). За фотоалбума сумите са били значително по-високи, предвид обема и изпълнението, които предвижда Сашо и екипа му.

"За втори път, след изложбата и фотоалбума, посветени на фотографа Антип Обущаров, ми се налага да Ви моля за финансово подпомагане на нашето начинание, което може да се изрази по следните начини: чрез предплащане на фотоалбума – 80 лева за брой (продажната цена ще бъде различна);  дарение на сума за фотоизложбата; предоставям възможността на всеки, който желае да закупи мои албуми, като цялата сума от продажбите ще влезе директно за проявите - авторски  фотоалбум „Видения“ – корична цена 65 лева за брой,  - авторски  фотоалбум „Пирин. Вълшебната планина“ – 49 лева за брой, - авторски  фотоалбум „ Един живот, Отблизо“ – 30 лева за брой.", сподели фотографа.

По думите му, той лично ще се ангажира с дейностите по проекта. "Като човек, автор и издател, който години наред се опитва да прави нещо свое за Природата на България, Ви уверявам, че лично се ангажирам с тази дейност, която изисква значителни средства, за да се реализира по възможно най-добър начин, за  да отдадем заслужена почит и уважение към личности, дали толкова много от себе си за гората на България.  Дълбоко в себе си съм убеден, че Феликс Вожли и Петър Манджуков  заслужават това признание, особено във време на хищническо (консуматорско) отношение  на сегашните държавни  институции, към съвременните проблеми на гората.", заяви Александър Иванов.

Желаещите да се включат в каузата могат да го направят чрез превод по сметка:

Банкова сметка с Банков код Postbank /

SWIFT BIG   BPBIBGSF
IBAN  BG44BPBI79351053605101

За контакти, info@alexanderivanov.com , +359 888967455, https://www.facebook.com/profile.php?id=1506864292 (Александър моли, за всеки приведен лев да се дава информация за какво точно се превежда и задължително да се оставя контакт за обратна връзка)

На снимката: Южните склонове на Шипченски дял на Стара планина при село Шипка. Контактно копие, Димитър Карастоянов 1902-1904 година, от фонда на "Музей на фотографията -Казанлък"; Александър Иванов

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума планирате да похарчите за подготовката на ученика тази есен?

Най - четени новини

за последната седмица

Пожар избухна в къща в Казанлък

10681 | 03 септември 2024

Ниско ниво на водата, липса на кислород и цъфтеж на водорасли убиват бялата риба в язовир Копринка

8078 | 05 септември 2024

В три поредни дни майстори ще показват умения и сръчност на Шипка фест

4503 | 04 септември 2024

От “Hell’s Кitchen” до „Мистичната вяра в хляба“: Шеф-готвачът Станислав участва в изложение на хлебни изделия в Казанлък

3775 | 01 септември 2024

Предстои ремонт на асфалтови настилки в Казанлък

3557 | 02 септември 2024

Любителите на японските автомобили свикват среща на Шипка

3157 | 02 септември 2024

8-годишно дете пострада при катастрофа межди скутер и автомобил

2902 | 03 септември 2024

Кредит от 5 млн. лв. за асфалтиране и междублокови пространства: Кметствата решиха разпределението на средствата

2574 | 05 септември 2024

От Варна до Чили: Пътешествие от любов създаде изложбата “До Антарктида и назад с любов”

2365 | 04 септември 2024

Катастрофиралият 43-годишен мъж с АТВ е отказал тест за наркотици и алкохол

2355 | 02 септември 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак