12:48 | 26 март 24 2759

Светлинна арт инсталация поставиха казанлъшките художници да краси града през Чудомировите празници

Светлинна арт инсталация поставиха казанлъшките художници да краси града през Чудомировите празници / Новини от Казанлък

И тази година по традиция възпитаниците на НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ дадоха началото на Чудомировите празници. В деня на рождението на яркия казанлъшки художник и писател - Димитър Чорбаджийски и християнски празник - Благовещение, 25 март, бе поставена арт инсталация в централната градска част да краси и разказва на гостите за творчеството на всеизвестния хуморист.

Общо шестима ученици oт 7 и 10 клас се включиха в предизвикателната творческа работа по поредния проект в знак на почит към Чудомир. Ръководителят, който напътства за четвърта поредна година талантите бе преподавателят по „Рисуване“ от казанлъшката гимназия - Никола Вълчев.

Отново различен поглед показват младите художници в традиционната им задача за направата на инсталация и откриване на емблематичните празници. Част от екипа по изготвяните ѝ бе за първи път въвлечен в тази "приятна и весела" задача, както я определиха самите ученици. А тази година казанлъчани и гости ще се насладят на платно с изобразените "Нашенци", изложено на Инфо центъра. То илюстрира част от не толкова популярния разказ на Чудомир - "Българи". За първи път към художествената творба е добавен и аудио прочит, който можете да чуете в интернет чрез сканиране на QR кода на информационната табела, поставена до инсталацията. Прожекция, която може да се види в тъмната част на денонощието допълва инсталацията и я осветява.

За малкото време от две седмици усилен труд са успели да изпълнят проекта, разказаха творците. Никола Вълчев поздрави своите ученици, които доброволно са работили и през съботните дни. Не толкова бързо са достигнали до крайната си идея, споделят още художниците. 3-4 месеца преди започването на работния процес, талантливите деца съвместно своя преподавател са преминали през различни концепции за своята творба.

"Мислихме заедно с учителя си каква да бъде идеята за тазгодишната инсталация. С времето дори променихме част от нея, защото се оказа, че ще е  невъзможна за осъществяване. За нас не беше много много трудно да я осъществим, а процесът беше много приятен и забавен", каза седмокласничката Далия Христова.

Освен с тази арт инсталация в градска среда, младите художници взеха участие в творческа работилница „Чудомировите нашенци – все така живи“. Всички участници в първата проява на Чудомирови празници 2024 бяха наградени с почетна грамота.

Своят голям принос дадоха учениците: София Матеова и Женя Иванова от 10 клас; Беатрис Петрова, Грета Кирякова, Далия Христова, Калина Стоянова от 7 клас.

Текста четоха: Никол Денкова, Рая Енева и Катерина Бастрева от 6 клас.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Вижте всички кандидатки за Царица Роза 2024

31156 | 08 май 2024

Незаконни боеприпаси и оръжие откриха в дома на 22-годишна жена

6253 | 07 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

5848 | 10 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

5663 | 10 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

3843 | 10 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

2898 | 09 май 2024

Мъж отправи закани на майка си, арестуваха го

2892 | 07 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2516 | 10 май 2024

Вижте кои са казанлъчаните от листата на ГЕРБ – СДС за предстоящите избори

2285 | 08 май 2024

Розоберът подрани заради топлото време

2159 | 07 май 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак