18:20 | 31 май 05 5051

Проповедници на радикалния ислям вербуват младежи в Розовата долина

Материалът на журналистката Деляна Бобева за религиозния трафик на хора и уахабитски емисари на територията на Розовата долина е едно от трите разследвания, които на 10 май бяха публикувани в единствения в света сайт за журналистически разследвания по темата “Трафик на хора”. Идеята за този сайт е на американката Бронуин Джоунс, която е основател на Фондация” Мади”, занимаваща с обучението на журналисти по тази тема. Материалите в сайта ще бъдат публикувани на всички балкански езици и на английски език. От разказите за жертвите на трафик единствен до момента е публикуван този на Деляна Бобева – със съкращения в “Седмица” и “Тракия Труд”. В този брой вестник “Седмица” публикува целия текст на журнаристическото разследване на Бобева.

Сайтът, чийто адрес е www. jnet-traffiking.org е достъпен за всеки, който проявява интерес към темата. Той ще бъде подновяван всяка седмица, а също така в него ще бъдат публикувани и новини.

Подобен проект е прилаган и в други страни – Германия, Хърватия, Азербайджан, но без успех.

 

 

 

В Розовата долина бродят проповедници на радикален ислям. Те се опитват да вербуват младежи от района, които по-късно да изпратят на обучение в ислямското училище в Сърница или в някоя арабска държава, за да ги превърнат в свои последователи. “Това само по себе си е религиозен трафик - откъсването от семейството и съзнателното обучение и религиозно просвещение на младежи и деца, с цел да ги превърнеш в нещо, което да използваш за свои цели”. В това е категоричен Ахмед* - ходжа от района на Розовата долина, който е разкаял се последовател на крайно ислямско течение и възпитаник на училището в Сърница. Всъщност Ахмед сам признава, че е един от хората, помагали за набирането на момчетата.

В известната в цял свят Розова долина, край Казанлък живеят близо 12 хиляди мюсюлмани, които като цяло изповядват традиционен ислям и живеят в сговор с представителите на останалите религиозни общности. Над 30 са джамиите в района, малка част от които са построени през последните 15 години. Традиция за жителите на долината е съвместното празнуване на религиозните празници, заради което районът е известен още и като “Авраамов дом”, поради мирното съжителстване на различните етноси.

Според разкаялия се ходжа Ахмед от няколко години насам радикални ислямисти обикалят района. Освен че даряват пари за стоежа на нови джамии в селата около Казанлък, Чирпан, Нова Загора и Карлово, те вербуват деца и младежи - с бедни родители, сираци или такива, на които родителите работят в чужбина. Предпочитат ги недотам образовани и на възраст от 15 до 19 години. Намират ги предимно в селата с преобладаващо турско или ромско население. Емисарите се възползват от тежкото материално положение на семействата, по-голямата част от които без да се замислят се съгласяват да дадат децата си “да се изучат” – тъй като им се обещава безплатно обучение, храна и квартира.

Юсеин* е сред вербуваните. Той е от ромски произход, мюсюлманин. В момента е на 20 г. С училището приключва след три поредни неуспешни опита да завърши 7-ми клас. Живее в малко село в Розовата долината. Семейството му е бедно, прехранва се със скромната заплата на майката и 36-те лева социална пенсия на бащата Ибрям. Преди три години Ахмед - който е съселянин на Юсеин, му предлага работа като придружител на възрастен арабин с болки в краката, който към онзи момент се лекува в курорта Павел баня. Ибрям и съпругата му се съгласяват синът им да отиде, понеже чужденецът щял да плаща - по 5 лева на ден. Юсеин, тогава на 17, не работи. Той е най-голямото момче в семейството и трябва да помага за прехраната на по-малките си брат и сестра.

Арабската връзка

Възрастният чужденец се оказва шейх Абдуллах Абдул Азис Сорея. Според източници от полицията той е роден на 12 април 1918 г., в Саудитска Арабия има фабрика за килими, за първи път идва в страната през 1993 г. и оттогава посещава Павел баня почти всяка година за период между един и два месеца. Сорея е човекът, който контролира парите на фондация "Ал Уакф ал ислами" в България. Фондацията е построила множество джамии в страната в последните 15 години. Разследване на в. "Капитал" отпреди седем месеца разкри няколко от джамиите в района около Разград - всички те имат каменни табели на арабски език, където пише, че благотворителят е фондация "Ал Уакф ал ислами". Ходжата на една от тези джамии - в село Тодорово, си е записал името на "добрия арабин", донесъл парите - Абдул Азис. Той помни и името на помощника на Абдул Азис - Муафак.

Муафак ал Асаад e сириец, на 42 години. Той има регистрирана обща фирма („Траст-къмпани“) с официалния бивш представител на фондация "Ал Уакф ал ислами" за България Абдулрахим Таха. Таха бе изгонен от страната през 1999 г. Освен това през 2002 г. Муафак става управител на новорегистрираната фондация „Ал Уакф“ (но без "ал ислами") в София. Според Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет „ако фондацията развива дейност, която по какъвто и да било начин е свързана с религия, то регистрацията и е незаконна, тъй като не е поискала разрешение от нас“. След публикациите на в. “Капитал” дирекцията дори сезира прокуратурата за дейността на фондация "Ал Уакф", но към този момент отговор от страна на институцията няма.

Муафак ал Асаад не е непознато име за мюсюлманите от Розовата долина. За повечето от тях арабинът, дошъл преди години в България и женен за помакиня от Сърница е човекът, осигурявал средства за градежа на нови джамими в района, както и за ремонт на старите.

Муафак ал Асаад е собственик на сградата на училището в Сърница и според масовото мнение е фактически негов ръководител. Според директора Саид Мутлу сириецът само притежава сградата и я отдава под наем на Главното мюфтийство, като няма никакво отношение към учебната програма или финансирането. Според Ахмед обаче именно Муафак е контролиращият дейността на училището в Сърница. Това се потвърждава и от думите на друг имам от районна на Казанлък - Сезгин, който е завършил Сърница и пази добри чувства за пребиваването си там и учителите си.

Произхождащата от Саудитска Арабия фондация „Ал Уакф ал ислами“ е била регистрирана в България през периода 1993-1994 г. Според доклад на Службата за разузнаване и сигурност на Холандия, където „Ал Уакф“ е изключително активна, в джамиите на организацията се проповядва салафизъм-уахабизъм, като се промъкват радикални послания и индиректни призиви за джихад срещу „неверниците“. Доказано е, че голяма част от арестуваните по обвинения за връзка с атентатите от 11 септември 2001 г. са посещават семинарите на „Ал Уакф“ в Айндховен. В края на февруари 2005 г. министърът по имиграционните въпроси и интеграцията в Холандия Рита Фердонк подписва заповед за експулсирането на двама имами от джамията "Ал Фуркаан" на "Ал Уакф ал ислами" в Айндховен. Фердонк базира решението си на секретна информация от Службата за разузнаване и сигурност на Холандия. Според последната Абу Тарик и Махмуд ел Хебли представляват заплаха за националната сигурност заради радикални послания в проповедите си и дори вербуване за джихад.

Юсеин

В "Курортен комплекс Павел баня" Юсеин е настанен в общ апартамент с шейх Абдуллах Абдул Азис Сорея. С възрастния мъж спят в отделни стаи. Освен че го разхожда, Юсеин помага на шейха в носенето на голяма чанта с подаръци. Друг негов ангажимент е да слуша молитви на арабски и да учи арабската азбука. Със стареца се разбират на лош турски и десетопръстната система. Постепенно момчето свиква. За ежедневния си “труд” получава по 5-6 лева, нови дрехи, много книги с молитви. Прави това в продължение на две-три седмици, две години поред.

Докато работи при Сорея, Юсеин не се засича с други момчета. В стаята на арабина е пълно с книги, касети, броеници, химикалки и сувенири. Юсеин разказва, че старецът често имал гости. Те идвали с коли и отвеждли Сорея и Юсеин на петъчни молитви в различни джамии. Там арабинът препитвал децата и според знанията им по Коран, давал подаръци или пари. Щедро помагал и при градежа на нови джамии.

Сред посетителите е и Муафак ал Асаад. Юсеин разказва, че възрастният арабин не пуши и не пие кафе от ресторант, а предпочита да си го вари сам и рядко излиза от стаята. Една от кратките вечерни разходки на шейха и момчето обръща всичко. Сред пищна веселба от съседната маса някой крещи на висок глас, че старецът е близък роднина на Осама Бен Ладен. Момчето уплашено пита дали това е така. Отговорът на Сорея е “да”. Младежът не пита повече. Няколко дни по-късно Юсеин получава покана от Муафак ал Асаад да стане ученик в Сърница, но отказва с мотива, че религията не го влече.

Докато е при шейха в курорта, родителите на Юсеин ходят няколко пъти да видят дали момчето е добре. По време на визитите арабинът ги черпи с кафе. Сега бащата Ибрям споделя, че Юсеин не обича да разказва за работата си при шейха. "Религиозното наука не го влечеше, все към веселбата го теглеше" - така ковачът Ибрям обяснява отказа на сина си за работа при богатия арабин, когато пак бил потърсен миналото лято.

Ахмед и Юсеин ни потърсиха миналото лято - за да разкажат за дейността на шейх Сорея и Муафак ал Асаад. Говорим късно вечерта, на зловещо място, далеч от селото, в глух черен път, разделящ християнското и мюсюлманското гробище. Тогава откриваме и въпросния богат стар арабин с нов 16 годишен придружител в курорта Павел баня. Сорея отказва да разговаря с журналисти. Седмица след публикацията в селото на Ахмед и Юсеин пристигат лично дядото и Муафак. За част от случилото се говори жалбата на Ахмед до прокуратурата от 18 август 2004 г. “На 13-ти август 2004 година Муафак е дошъл в Александрово да ме търси и отправил заплахи към мен... Същия ден с шейха (Сорея - бел.авт.) качват в микробус Юсеин., закарват го в края на селото до реката, като го заплашват, че трябвало да си признае за информацията, или щели да го закарат в полицията или да го бият бодигардовете от Павел баня. Заплашили го до такава степен, че момчето пелтечеше от страх, когато ми разказваше за случилото се... Същата вечер е изпратил една кола с двама мургави младежи да ме търсят, но мен ме нямаше....Казали, че пак ще ме потърсят. Но никой не дойде.”

Преди месец 20 годишният Юсеин напуска родното си село. Според бащата е заминал в Турция, при майка си.

В казанлъшкото село Александрово знаят за още едно момче, придружавало възрастния арабин в курорта - Сали*. Момче от ромски произход, изповядващо исляма. За краткото пребиваване на момчето в Павел баня в селото само се шушука. Според едни, момчето останало само ден при арабина и избягало. Според други версии, родителите лично прибрали момчето си, след като разбрали от съседи за какво става дума. Сега дома на Сали не желаят да говорят за това. Предпочитат да се правят, че няма такова нещо. Майката на момчето отсича - “това не е вярно. Излъгали са ви”.

Сезгин

“Сериозно ви говоря, мога да се кълна, че няма такива работи, че тези от Сърница са терористи. Мога дори на Корана да се кълна. Аз съм учил там през 2003-2004-та година. Там терористи няма. Много съм доволен от моите преподаватели в Сърница. Аллах да им помогне, Господ да им помогне!” Думите са на Сезгин Рахим Садък. Имам на село Дунавци - Казанлъшко. Сезгин е особено раним на тема: “терористите от Сърница”. Той е единственият действащ имам в Казанлъшко, учил там. Признава, че все още не знае наизуст всички страници на Корана. Сам избрал Сърница. Имал личен пример- Ариф от Карлово, който също бил завършил там и говорел само хубави неща за училището.

Слабият и претеснителен млад мъж може с часове да разказва с нескрит възторг за учителите си. Боговори ги, тъй като го научили “на много добри неща - да не мамим, да не крадем, да не изнасилваме". Освен това - да приемат хората по един и същи начин. Без разлика.

32 годишният Сезгин е пълен сирак. Майка му загива при катастрофа на остров Крит преди 9 години, а три години по-късно се отровил ибаща му - “понеже не успя да се справи с мъката”. Сезгин няма жена, и не желае да има. Стреми се дори да не поглежда към жени, “понеже така ни учиха в училището”.

Сред виновните за лошото име на училището Сезгин сочи Недим Генджев - бивш главен мюфтия, който от години открито говори срещу няколко от ислямските училища в страната - в Сърница, Делчево, Устина, Билка... Генджев неведнъж публично се е заканвал, че когато се върне на стола в главното мюфтийство, ще затвори тези учебни заведения. В момента има решение на Върховния касационен съд за това, че именно Генджев е легитимния водач на мюсюлманите, но тъй като по неясни причини прокуратурата изиска делото, положението е висящо и решението не може да влезе в сила. Неотдавна Генджев обвини ДПС за намеса в работите на вероизповеданието. Пред Българската телеграфна агенция той каза: "целта на ДПС (партията на българските турци, която в момента е част от управляващата коалиция, бел. авт.) е да задържи още три месеца контрола върху мюсюлманското вероизповедание в България, за да може по време на парламентарните избори да използва джамиите за пропаганда“.
Ахмед и Сезгин са на различни мнения относно училището в Сърница. Според първия по негово време там непрестанно се е говорело за "джихад срещу друговерците и срещу Турция". Според втория в училището само са се изучавали традиционни ислямски предмети. Но двамата имат общо мнение по едно - участието на Муафак и шейх Сорея. Сезгин признава, че в Дунавци го пратил лично Муафак - този, който по думите на имама “дава пари на училището в Сърница, които му праща шейх Абулла от Саудитска Арабия”.

За идването на имама в джамията в Дунавци от джамийското настоятелство не знаят. Никой не ги е предупредил, нито ги е питал. Джамийският настоятел Хюсеин Мехмед уточнява, че Сезгин дошъл сам и съобщил, че тук го праща Муафак. Според хората от селото именно Муафак дал парите за строежа на новата джамия. Уговорката била сириецът да плаща заплатата на Сезгин - 80 лева на месец, а ако обучава деца в летни Коран-курсове - 120 лева. В селото приели младия ходжа. Джамията била нова, и имало нужда от имам, който да води петъчните молитви. Сезгин бързо почнал и курсовете за деца. Но Муафак удържал на обещанието си за заплата само четири месеца - от юни до септември 2004 г. После престанал.

Дунавската джамия е нова, но няма минаре. Не стигнали парите за него. Според Недим Генджев "за построяването на една джамия отиват около 60 хиляди долара. Почти една трета от тях обаче се крадат по веригата и така не оставали за минаре".

“Искам джамията да има минаре. Иначе хората как ще я познаят”, категоричен е имамът Сезгин. За недостигащите пари той не събрал кураж да пише на работодателя си Муафак. Но от джамийското настоятелство наскоро пратили писмо на арабина - с молба да изплати на ходжата дължимите пари. Още нямало отговор. През декември Сезгин изкарал още един двуседмичен курс в Сърница - опреснителен. Но не посмял да си дири парите. Сега за храната и отоплението имамът разчита на добри съседи.

“Муафак не е никой, че да плащана имамът Сезгин”, категоричен е Хасковският районен мюфтия хаджи Фаик Мурад. В телефонен разговор с нас той уточнява, че “плащането на имамите е в правомощията на джамийските настоятелства по места”.

Тони

Имамът Сезгин казва, че не познава Тони Радев Миленов - заподозреният във връзка с атентатите в Мадрид на 11 март 2004 г. българин, който впоследствие е учил в ислямското училище в Сърница. Но казва: "Искам това момче не да го затворят, а да го убият напълно, защото създава лошо на училището. И сега всички говорят, че това училище е терористическо”.

Тони Миленов е роден на 6 януари 1978 г. в Поповец, Хасковско. Мюсюлманин. Известен е още с имената Тони Радев Кафеджиев, Тунджай Рамадан Рашид, Тунджай Рамадан Мюмюн. Още на 8 април 2004 г. испанската полиция иска спешна проверка за лицето от българското Министерство на вътрешните работи. Испанската полиция стига до името на Миленов, след като копие от паспорта му е намерено в апартамент на бул. „Донастира“ в Мадрид. Там е живял Серхан бен Фахмет, по прякор Тунизиеца, смятан за един от организаторите на мадридските атентати. Тунизиеца се самовзриви в апартамент в мадридския квартал „Леганес“ заедно с още шестима терористи.

След проверката на МВР става ясно, че Миленов се е прибрал от Испания в България на 3 март същата година - повече от седмица преди атентатите в Мадрид. Малко по-късно той е арестуван. При обиск в родната къща на Миленов в село Поповец е била открита тетрадка, в която е имало чертежи и описание на испански как да се направи бомба. В нея бил записан и телефонният номер на Джемал Ахмидан-Китаеца, също заподозрян за терористичните актове. Според показанията на Миленов тетрадката му е била дадена от Серхан Фекмет - Тунизиеца. Той трябвало да я пази, тъй като в нея имало важни неща.

Миленов е разпитан е и след три дни е пуснат. Съдът решава, че няма възможност да се укрие и няма достатъчно доказателства за участие в атентатите.

Името на Миленов отново нашумя преди две седмици, когато испанския вестник „Ел Паис“ писа, че тамошните полицейски органи, които разследват атентатите в Мадрид, искат отново да разпитат Миленов. От МВР категорично отрекоха да има подобно искане. В хода на скандала стана ясно, че след като е бил освободен от българските власти, Тони Радев е отишъл да учи за имам в Сърница. От Сърница побързаха да изключат показно момчето, защото петняло доброто име на училището.

Назиф

Муафак и шейх Сорея не са единствените, които вербуват момчета в района на Розовата долина.

39 годишният Али Тенекеджията от Осетеново - Павелбанско, е горд с 21 - годишния си син Назиф Али. От 7 годиин момчето учи в Кувейт. “В арабски колеж, който като завърши може да работи много неща - да стане имам, дори инженер”, разказва с гордост бащата. Момчето заминало за Кувейт с помощта на арабина Мухамед от Тунис, който дошъл преди 7 години в селото, за да търси талантливи и ученолюбиви деца. Назиф бил такъв. С гордост се записал да учи арабски. Станал втори на изпита в Розино.

“Силен излезе”, казва бащата. С радост пратили Назиф с Мухамед. Последният бил пример за тинейджъра. В Осетеново познават Мухамед - навъртал се често в района, но последните една-две години се загубил. За местните арабина е известен и като “Христо Ботев”- заради дългата четири пръста брада и широкото лице.

Родителите на 14 годишния тогава Назиф го пратили в далечната страна най-вече заради безплатното обучение и гарантираната стипендия. Назиф рядко се обаждал в къщи. Безплатното обучение е сериозно облекчение за притесненото финансово семейство - 39 годишният баща на Назиф, е пенсионер по болест, със 100 лева месечна пенсия. За байпас на сърцето му трябват 2500 лева, които Али дори не мечтае да има. Съпругата му работи в турска фирма в Пловдив. За 240-те лева месечно жената ежедневно пътува по 200 километра. Сърдечноболният Али се грижи и за болната си майка.

В кратките летни отпуски, когато Назиф се връща на село, не ходи на джамия. Предпочита да си я прави сам в къщи. Не харесвал тукашните ритуали на ходжата.

Ако трябва да дадем кратка дефиниция на новото понятие “религиозен трафик”, тя вероятно ще звучи така: “Това е възползването от страна на уахабитски емисари от тежкото социално положение на семейства или индивиди, изразено във вербуването на деца или младежи за религиозно обучение в нетрадиционен ислям. Тези деца са откъсвани доброволно или против тяхната воля от семействата си за различен период от време, като целта на емисарите е да създадат кръг от зависими и верни хора, на които във всеки момент ще могат да разчитат”.

Религиозният трафик не е наказуемо деяние по смисъла на законите в България. Остава да си зададем въпроса дали това е правилно.

Деляна Бобева

*Имената са сменени

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първи стъпки в борбата с рака: Успешно премина операцията на Атанас

24001 | 27 април 2024

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

10207 | 30 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

8974 | 25 април 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

4938 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

4636 | 29 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

4604 | 30 април 2024

Актьорът Христо Пъдев гостува в ОУ “Св. Паисий Хилендарски“

4282 | 26 април 2024

Три автомобила се блъснаха в района на бензиностанция ОМВ

4030 | 26 април 2024

Взломаджии обраха складово помещение в Казанлък

3989 | 26 април 2024

Български фотограф спечели престижна награда със снимки на бащи и синове

3791 | 27 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак