13:56 | 30 април 24 1821

„Еко приятели“ от ПГЛПТ с трето място в състезание по иновационна програма Panda Labs нa WWF

„Еко приятели“ от ПГЛПТ с трето място в състезание по иновационна програма Panda Labs нa WWF / Новини от Казанлък

Трима ученици от ПГЛПТ, обединени в отбор „Еко приятели“, взеха участие в изключително престижната младежката иновационна програма Panda Labs на WWF. Те бяха част от 50 будни и предприемчиви млади хора от цялата страна, които в рамките на хакатон „Иновации за човека от природата“, търсиха решения на екологични и социални казуси, с които се сблъскваме както ние в България, така и хората по целия свят.

Хакатонът е технологично събитие за разработване на софтуерни проекти и има състезателен и колоборативен характер. Този път всички участници бяха изправени пред сериозно предизвикателство – за намирането на решения на поставените проблеми те трябваше да търсят вдъхновение само и единствено от природата.

В помощ на младите изледователи се притекоха учени, бизнес лидери и предприемачи. Те споделиха ценен опит и насоки в реализирането на зелени и устойчиви решения, които от една страна са заимствани от природата, а от друга – помагат на хората да живеят в хармония с нея. Хакатонът стартира със серия от лекции, насърчаващи създаването на иновативни продукти и услуги, но с ресурс, почерпан изцяло от околната среда. Състезателите имаха право да избират между три казуса - „Природосъобразни решения за справяне с тропическите нощи“, „Биомимикрия и модната индустрия“ и „Решения за намиране на алтернативи на пластмаса, вдъхновени от природата.

Хакатонът се проведе онлайн в платформата за конферентна връзка- Zoom. Отбор „Еко приятели“ включваше Петя Иванова от 9 а клас и Цвети Пагелска и Александър Димитров от 11 а клас. Техен научен ръководител е г-жа Наталия Добрева – преподавател по икономика в ПГЛПТ. Те представиха своята идея през третия и финален ден от хакатона, с помощта на изготвената от тях презентация и отговорите им на въпросите от журито. Идеите и на дванадесетте отбора бяха изключително любопитни. Всички те бяха оценени от експертно жури на база критерии, свързани с тяхната иновативност, устойчивост и пазарен потенциал. След продължителни дискусии и консултации журито отличи победителите и на трето място класира учениците на ПГЛПТ.

Отбор „Еко приятели“ представи екологична биоразградима кутия от соев восък, заместваща пластмасовите опаковки в супермаркетите. Тяхната идея е свързана с намирането на алтернатива на пластмасата, а именно създаването на кутии за съхранение на храна, направени от соев и курнаубски восък. 

Класирането на трето място от 12 отбора, означава, че „Еко приятели“ имат възпожност до развият своята идея в бъдеще, а за добрата презентация и иновативната идея те ще бъдат възнаградени с предметни поoщрителни награди.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

32396 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

19389 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13413 | 14 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

6883 | 13 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

6496 | 10 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

6339 | 10 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5093 | 14 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4453 | 10 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

4260 | 16 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

2939 | 15 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак