12:43 | 02 май 24 1045

Нов рекорд в цената на Биткойн: Ще продължи ли да расте стойността на криптовалутата?

Нов рекорд в цената на Биткойн: Ще продължи ли да расте стойността на криптовалутата? / Новини от Казанлък

Биткойн несъмнено е най-популярната криптовалута в световен мащаб. И тя, както всяка друга, е премина през множество падения и възходи по отношение на цената си. През 2024год. валутата достигна нов рекорд и направи милиони хора по света истински щастливци. През март месец, стойността на Bitcoin беше зашеметяващите 73,805.27 щатски долара. Това беше и причината темата “Как да купя Биткойн?” отново да стане водеща в света на дигиталните валути. Очаква ли се обаче още по-масивен скок на цената в близкото бъдеще, ще обсъдим в следващите редове.

Биткойн: Началото

Най-известната криптовалута в света, Биткойн, се появи на пазара през далечната 2009 година. Тогава много малък процент от населението вярваше в потенциала на т.нар. дигитални валути. За много хора крипто беше просто поредния тренд, който ще залезе след няколко месеца. Със сигурност обаче никой не е подозирал, че валутата, която в самото начало струваше едва $0.09, днес ще достигне зашеметяващата сума от над $73,800.

През първата година, цената на валутата растеше с доста бавни темпове. Така наречените holders или казано по друг начин - търговци, които изчакват най-подходящия момент да продадат своето крипто, продължаваха да вярват в бъдещото покачване на цената, така както спортните запалянковци вярват в победата на любимия си отбор.

През 2011 год. цената на Bitcoin достигна $26.90, а две години по-късно един Биткойн се равняваше на $123. 2014 година беше моментът, когато валутата достигна първия си зашеметяващ рекорд от $1,238. За съжаление обаче, за много кратко време цената падна на $687. От тогава насам, промените в стойността на Биткойн не са нещо изненадващо. И все пак, няма капка съмнение, че възходите свързани с цената са доста по-значителни от паденията.

Първи огромен рекорд в цената на Биткойн

След първия скок на цената през 2011 година, много хора повярваха, че в тази криптовалута както и в пазара с дигитални валути, като цяло, има бъдеще. Честите и значителни инвестиции във валутата имаха огромен принос към растежа на цената й.

За по-малко от десет години след появата си на пазара, Биткойн се превърна в истински феномен, когато през 2018год. достигна заветните $20,000. Доста търговци продадоха това, което бяха закупили, тъй като не предполагаха, че само три години по-късно, стойността ще се покачи тройно.

Една от най-паметните дати в крипто света е 10 ноември, 2021. Именно тогава стойността на Биткойн достигна цели $68,982. За съжаление, само месец по-късно цената се понижи драстично и цената на един Биткойн стана $49,243.

Нов рекорд в цената на Биткойн през март 2024

В интернет пространството циркулираха доста мнения, че цената на Биткойн никога няма да достигне паметните $68,982. Доста търговци дори бяха сигурни, че моментът съвсем не е подходящ за купуване на още Биткойни и по-мъдрото решение би било да се продадат при първа възможност. На 14 март 2024 година обаче, най-обсъжданата тема по света стана именно новият рекорд в цената на Биткойн, равняващ се на $73,805.27.

Ще има ли нова най-висока Bitcoin стойност?

Съвсем невъзможно е да кажем дали и кога Биткойн ще промени стойността си. Напълно вероятно е цената да се понижи драстични само за няколко седмици, но пък съществува и вероятността тя да се покачи главоломно, тъй като това все още е най-популярната и често купувана криптовалута.

Когато с една валута се търгува често, нейната цена съответно започва да се покачва. Към момента има над 46 хиляди Биткойн портфейла в света. Във всеки един портфейл има поне минимална сума, която е инвестирана именно в тази валута. Броят на активните търговци обаче се покачва с всеки изминал ден, което, до голяма степен, увеличава циркулацията на въпросната валута. Когато потребителите купуват и продават Биткойн, това оказва огромно влияние върху стойността на валутата.

И все пак, фактори като инфлацията, например, карат доста търговци да вярват, че най-известната в световен мащаб криптовалута няма да достигне нови висоти. Това обаче е тема, на която нито един експерт не може да даде отговор, който да е на 100% верен. Както показват статистиките, отнасящи се до цената на Биткойн, стойността на валутата е преминала през множество промени през годините, което прави потвърждаването на потенциален нов рекорд невъзможно.

Подходящ ли е моментът за инвестиране в Биткойн?

Мнението на много хора относно този въпрос са противоречиви. Немалък процент инвеститори смятат, че няма такова нещо като “лош момент” за инвестиране в крипто, или по-конкретно в Биткойн. Други пък са на мнение, че крипто пазарът ще залезе в близкото бъдеще и инвестиция в която и да било валута съвсем не е разумна идея.

Имайки предвид резките спадове и покачвания в цената на различните дигитални валути, може да се приеме, че и двете мнения имат стабилни основи. С други думи, всеки един потенциален търговец трябва да прецени, сам за себе си, дали е склонен да рискува дадена сума и да я инвестира в Биткойн или която и да било друга криптовалута на пазара.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак