14:22 | 01 май 24 2259

Изложбата „Пазители на паметта”, разкриваща незнайни факти за Казанлъшката гробница, очаква посетители в ИМ “Искра“

Изложбата „Пазители на паметта”, разкриваща незнайни факти за Казанлъшката гробница, очаква посетители в ИМ “Искра“ / Новини от Казанлък

През вчерашния 30-ти април, във фоайето на Постоянната експозиция на Исторически музей „Искра” беше открита изложбата „Пазители на паметта”, посветена на 80-годишнината от откриването на Казанлъшката гробница. В 12 табла, представящи историята на проучването и опазването на паметника през годините, ще бъдат видени познати и непознати имена от бранша на реставрацията, археологията, изкуствознанието, и ще се запознаете с техните постижения и принос за построяването на копието на Казанлъшката гробница.

Изложбата е един от акцентите през юбилейната годишнина, като кулминацията ще настъпи през септември месец, уточни д-р Момчил Маринов.

„Когато започнахме да събираме материалите за изложбата, не се беше оформила идеята какво да бъде заглавието. Колкото повече събирахме биографични данни на отделните хора осъзнах, че всеки един има впечатляваща професионална биография, а досега до Казанлъшката гробница е една малка част от нея. Всека една  лично представена на тези пана бележи един малък етап в съхранението на този паметник. След тези мисли си дадох сметката, че всички тези хора са пазителите на паметта. Самите ние с вас се явяваме своеобразни пазители на паметта за тези хора.", каза пред погледите на гостите Меглена Първин, гл. уредник в ИМ "Искра".

Меглена Първин допълни, че е сигурна, че на всеки посетител ще е интересно да научи повече личностите, за техния житейски и творчески път.

„В тази изложба ще имате удовоствието да се запознаете с кадри, фотоси, снимки, някой от тях показани за първи път.", уточни гл. уредник на музея.

Част от кадрите, показани на изложбата "Пазители на пематта" са от архивите на ИМ „Искра“, ЛХМ „Чудомир“, Националния археологически институт при БАН, Централен държавен архив, Софийски университет, катедра- археология, проф. Прашкова и Петя Големанова.

Д-р Маринов разказа, че благодарение на усилията на арх. Пейо Бербенлиев, през 1966г. в Казанлък идва експерти на ЮНЕСКО и наред с всички предписания дават препоръка за направата на копие на тракийската гробница, за да задоволи туритическия интерес. С бързата реакция на държавата, през 1974г. копието е готово и ежедневно посреща почитателите на културно-историческото ни наследство. Родственик на проф. д-р Миглена Прашкова, гост и съмишленик на откриването на изложбата "Пазители на паметта" води екипа по изрисуването на копието.

Проф. Прашкова поздрави за детайлната изложба, и отбеляза че събраната информация е разностранна и свързана с всички, дали част от себе си за бъде опазена.

„Вълнуващо е, защото познавах и тримата, които са участвали в екипа – Любен Прашков, Златка Кожухарова и Слави Войнов. Усещам, че в тази изложба е засвидетелствано отношение към труда на реставратора и художника, защото той винаги остава на заден план спрямо обекта. 

Проф. Прашкова допълни, че Казанлъшката гробница е един пример от световен мащаб за опазване, от който могат да се участ и днешните поколения. Величината на този паметник и сложната обстановка и пробелематика, която поставя, би могла да бъде решена единствено в екипна работа. "Това е пример за екипна работа от висше естество", допълва още великотърновският професор.

Над два месеца жители и гости на Казанлък ще могат да разгледат и черпят информация за първия български паметник попаднал под закрилата на ЮНЕСКО, а именно известен като Казанлъшката гробница в експозиция на ИМ "Искра".

Презпразничните дни, музеят няма да бъде достъпен единствено на 3 май.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

33774 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

23212 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14083 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

11351 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

8322 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5670 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3324 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3180 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2807 | 14 май 2024

92 полицаи положиха клетва в Казанлък

2161 | 17 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак